Nyheter
Rättegångspodden
Prövningstillstånd delvis meddelat i mål om vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga
Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd såvitt avser frågan om kammarrättens dom – som innebär att förvaltningsrättens dom inte ändras – kan anses ha gått vårdnadshavarna emot på ett sådant sätt att de ska tillåtas överklaga kammarrättens dom trots att de inte överklagat förvaltningsrättens dom (Mål nr 746-25, Kammarrätten i Jönköpings mål nr 3221-24).
Begäran om förhandsavgörande från EU-domstolen i mål om kupongskatt m.m.
Högsta förvaltningsdomstolen begär förhandsavgörande från EU-domstolen i ett mål om kupongskatt. Frågorna till EU-domstolen handlar om hur ett utländskt bolag ska visa att ett uttag av kupongskatt strider mot den fria rörligheten för kapital med hänvisning till att bolaget uppvisar underskott.
Prövningstillstånd delvis meddelat i mål om inkomstskatt m.m.
Den fråga i målen som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd är vad som har utgjort processföremålet – och vilka frågor som därmed har avgjorts – när en allmän förvaltningsdomstol har funnit att avyttringar av bostadsrätter som av den skattskyldige deklarerats i inkomstslaget kapital rätteligen ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet (Mål nr 6980-24 och 6981-24, Kammarrätten i Stockholms mål nr 3308–24 och 3309-24).
Prövningstillstånd meddelat i mål om sjukpenninggrundande inkomst
Den fråga i målet som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd är om en försäkrad som bedriver näringsverksamhet i begränsad omfattning kan betraktas som helt eller delvis arbetslös vid tillämpningen av bestämmelserna om SGI-skydd och därmed kan skydda en tidigare inkomst av anställning (Mål nr 7191-24, Kammarrätten i Stockholms mål nr 6534-23).
Den som grundar en skadeståndstalan på en överträdelse av grundläggande fri- och rättigheter har rätt att få ansvaret för överträdelsen prövat
Högsta domstolen har i ett avgörande prövat hur domstolarna ska göra i situationer där svaranden – i mål rörande skadestånd på grund av en överträdelse av någons fri- och rättigheter – har medgett betalning, men förklarat att medgivandet inte innebär ett erkännande av någon överträdelse.
Ingen framgång för konkurrenters respektive talan om ogiltigförklaring av och intrång i patent
Patent- och marknadsöverdomstolen har, i likhet med underinstansen, ansett att en uppfinning avseende en säkerhetslösning för tiltrotatorer har uppvisat nyhet och uppfinningshöjd. Uppfinningen enligt patentet har även ansetts haft stöd i grundhandlingen och tydliga utövningsanvisningar. Talan om ogiltigförklaring har därför ogillats. Samtidigt har patenthavarens intrångstalan mot en konkurrent inte vunnit bifall, bl.a. med hänvisning till hur intrångsföremålet varit definierat. Den påstådda intr&a...
Nytt inlägg på domarbloggen
I dag går Domarbloggen igenom konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen? Häng med när Domarbloggen reder ut vad som händer vid en konkurs.
Ny domarutnämning vecka 13 2025
Regeringen har den 27 mars utnämnt:
Sambo begärde bodelning i rätt tid
För att avgöra om bodelning mellan sambor begärts i rätt tid har Högsta domstolen tagit ställning till om ett samboförhållande upphört vid en tidigare tidpunkt än när samborna flyttade isär.
Patent- och marknadsöverdomstolen har i ett marknadsföringsrättsligt mål prövat frågan om marknadsstörningsavgiftens storlek
På talan av Konsumentombudsmannen meddelade Patent- och marknadsdomstolen förbud och ålägganden enligt marknadsföringslagen mot två bolag verksamma inom telefonförsäljning av bland annat hälsokost och naturläkemedel. Domstolen förpliktade också vart och ett av bolagen att utge en marknadsstörningsavgift om fyra procent av respektive bolags årsomsättning. Sedan bolagen överklagat domen endast i frågan om marknadsstörningsavgift fann Patent- och marknadsöver&...