Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Fängelsedom för grovt penningtvättsbrott står fast

2021-05-12 | Svea hovrätt

Penningtvättsbrott

En hovrätt har den 12 maj 2021 fastställt en tingsrätts dom mot en tilltalad för grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. Den tilltalade dömdes ursprungligen till fängelse på 1 år och 8 månader, utvisning med återreseförbud till 2026 och omfattande skadestånds- och kvarstadsförelägganden. Hovrätten prövade överklagandet i sak men gjorde inga ändringar i skuldfråga, påföljd, skadestånd eller utvisningsbeslut.

Bakgrund – tingsrättens dom

Åklagaren hade i tingsrätten åtalat den tilltalade för tre fall av grovt penningtvättsbrott (brottsbalken 29 kap. 5 § 2 st) och ett fall av penningtvättsbrott (lag 2014:307 om straff för penningtvättsbrott), begångna från augusti 2017 till mars 2020. Tingsrätten fann gärningarna bevisade och dömde den tilltalade till fängelse i 1 år och 8 månader. Utöver detta förelades den tilltalade utvisning med förbud mot återinresa till Sverige till och med den 9 mars 2026. Den tilltalade ålades även att betala skadestånd till flera målsägande samt en avgift till brottsofferfonden.

Tingsrätten avslog yrkandet om förverkande av sammanlagt 999 042,34 kr, men förordnade kvarstad på egendom till ett belopp av 722 550,66 kr. Den tilltalade skulle sitta kvar i häkte till dess domen vunnit laga kraft i ansvarsdelen.

Hovrättens prövning och ställningstagande

Den tilltalade överklagade domen och yrkade frikännande, hävande av kvarstad och att utvisningsbeslutet skulle upphävas. Hovrätten har tagit del av samma skriftliga bevisning som tingsrätten samt nya förlustanmälningar från Tanzania, men konstaterar att inget av detta ger anledning till att ändra skuld- eller brottsrubricering.

Hovrätten uttalar att straffvärdet, trots lång tidsförlopp, motsvarar den tingsrätten fastställda påföljden. Utvisning och återreseförbud bedöms likaså korrekt. Skadeståndsyrkandena anses befogade i de delar som tingsrätten godtagit, och hovrätten instämmer i tingsrättens helhetsbedömning. Yrkandet om förverkande avvisas även i hovrätten.

Hovrätten förordnar att kvarstaden fortsätter att gälla högst två månader efter det att hovrättens dom vunnit laga kraft och beslutar att den tilltalade ska sitta kvar i häkte till dess domen i ansvarsdelen vunnit laga kraft.

Skadestånd, försvararersättning och övrigt

Tingsrättens skadeståndsbeslut kvarstår i hovrätten. Vidare fastställer hovrätten att målsägandena ska få ersättning i enlighet med tingsrättens dom. Den offentlige försvararen har begärt ersättning för sitt arbete i hovrätten och tillerkänns 38 820 kr, varav 22 800 kr avser arbete, 7 830 kr tidsspillan, 426 kr utlägg och 7 764 kr mervärdesskatt. Denna kostnad ska slutgiltigt belasta staten.

Faktaruta
Fakta
Värde
Ärende
Överklagande av tingsrättens dom
Brott
Grovt penningtvättsbrott (3 tillfällen); penningtvättsbrott
Domstol
Svea hovrätt
Domslutsdatum
12 maj 2021
Utfall
Tingsrättens dom fastställd
Påföljd
Fängelse 1 år och 8 månader
Utvisning
Utvisning samt förbud mot återinresa till 2026-03-09
Skadestånd till målsägande A
96 634,66 kr
Skadestånd till målsägande B
8 550 kr
Skadestånd till målsägande C
301 397 kr
Skadestånd till målsägande D
315 969 kr
Avgift till brottsofferfonden
800 kr
Kvarstad
722 550,66 kr
Häktning
Fortsatt häktning till dess domen vunnit laga kraft
Försvararersättning
38 820 kr

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

12 januari 2022

Svea hovrätt har i en nyligen avkunnad dom, i ett överklagande av Svea tingsrätts dom, fastställt en fällande dom för grovt penningtvättsbrott. Den tilltalade döms till fyra månaders fängelse för sex penningtvättsbrott som ska ha begåtts under perioden 12–20 november 2020. Hovrätten avslog samtliga överklagade yrkanden och gjorde ingen ändring i skuld- eller påföljdsdelarna. I tingsrätten dömde...

30 september 2021

Grovt penningtvättsbrott via Revolut-konto ger fängelse I Stockholms tingsrätt dömdes den tilltalade för grovt penningtvättsbrott till fyra månaders fängelse. Han tog emot nära 500 000 kronor och 27 750 euro i brottsliga medel via ett Revolut-konto och slussade vidare delar av dessa. Enligt domen använde den tilltalade sitt eget Revolut-konto för att ta emot överföringar som härstammade från...

9 mars 2021

I en dom från Solna tingsrätt har den tilltalade dömts för flera fall av penningtvättsbrott. Domen visar att åklagaren kunnat styrka att den tilltalade med hjälp av flera banktransaktioner genomfört åtgärder med penningtvättssyfte. Det rör sig om tre tillfällen som bedömts som grova penningtvättsbrott samt ett fall av penningtvätt av normal gradering. Tingsrätten fann att de genomförda transa...