Meddelarskydd för bättre kvalitet i välfärden

2016-11-25

Regeringen har beslutat en proposition om stärkt meddelarskydd för anställda med flera i privat bedriven men offentligt finansierad skola, vård och omsorg som finansieras med offentliga medel.

– Verksamhet som finansieras av våra gemensamma skattepengar ska vara trygg och hålla hög kvalitet. Anställda och uppdragstagare måste därför kunna påtala när de upptäcker missförhållanden, utan att vara rädda för att drabbas av repressalier. Ett stärkt meddelarskydd bidrar till en sådan trygghet och förbättrar insynen i verksamheterna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Förslaget, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, innebär att anställda i enskilt bedriven verksamhet inom skola, vård och omsorg, som till någon del är offentligt finansierad, ska ha motsvarande rätt som offentligt anställda att lämna ut uppgifter om verksamheten för publicering i medier som omfattas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen, till exempel radio, tv och tidningar.

– De som jobbar i skolan ska ha rätt att påtala missförhållanden på sin arbetsplats. Det är en viktig del för att öka insynen i hela skolan. Vi arbetar vidare med förslag som innebär att offentlighetsprincipen ska gälla alla skolor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Förutom arbetstagare skyddas också uppdragstagare och andra som på liknande grund deltar i verksamheten.

Den som bedriver verksamheten förbjuds att efterforska vem som har lämnat ut uppgifterna och får inte heller utsätta denne för negativa åtgärder, till exempel avskedande, uppsägning och disciplinpåföljd, på grund av detta.

Skyddet begränsas av de regler om tystnadsplikt som finns på respektive område. Lagen medför ingen rätt att lämna ut handlingar.

Den föreslagna lagen innehåller bestämmelser om straff för den som ingriper eller efterforskar i strid med lagen.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2017.

Andra nyheter

Anders Ygeman -De borde kunna dömas samma vecka

2016-11-28
Inrikesminister Ygeman kan tänka sig flera åtgärder för att komma åt de olagliga vapnen bland gängkriminella, både snabbare lagföring och tuffare lagstiftning är kan bli aktuellt. -De borde kunna dömas samma vecka, säger han i SVT Agenda. I dag krävs att man begår ett brott med ett minimistraff på två år för att en person ska kunna häktas. Ygeman nämner att jourdomstolar skulle kunna bidra till att avhjälpa problemet med att de som grips med skjutvapen släpps fria efter några timmar.
Läs

Fängelse för kokainsmuggling med sportflygplan- Smugglade in 18 kg kokain från Nederländerna till Sverige

2016-11-28
Tingsrätten i Lund har i dag meddelat dom i målet mot Maximillian Kuutti, Abdeljalil Mortada samt Jimmy Sandgren som åtalats för att ha smugglat in nära 18 kg kokain från Nederländerna till Sverige i ett sportflygplan.
Läs

Brittedals vattenkraftsbolag döms för allmänfarlig vårdslöshet och miljöbrott

2016-11-28
Hässleholms tingsrätt har idag dömt Brittedals Kraftproduktion AB att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor för allmänfarlig vårdslöshet och miljöbrott som begåtts i näringsverksamheten av en tidigare vd.
Läs

Spädbarnsdöd i Eksjö- Båda spädbarnen avled av sjukdom

2016-11-28
Den 24 juli i år avled två spädbarn, tvillingar, i Bruzaholm, Eksjö kommun under oklara omständigheter. En förundersökning inleddes om vållande till annans död, grovt brott, där tvillingarnas föräldrar kom att delges misstanke. Av den utvidgade rättsmedicinska undersökningen som nu redovisats framgår att båda spädbarnen avlidit av sjukdom.
Läs

51 polisanmäls efter fusk med högskoleprovet

2016-11-28
51 personer har avslöjats fuska, vid höstens högskoleprov. Det meddelande Universitets- och högskolerådet, UHR, vid en presskonferens under måndagen. -De kommer nu polisanmälas för osann försäkran och stängs av från högskoleprovet i två år, sade Tuula Kuosmanen. UHR var tydligt med att fusk kommer att få konsekvenser. -Det kan ge dagsböter eller upp till 6 månaders fängelse. I riktigt grova fall kan det bli upp till två års fängelse, sade avdelningschefen Tuula Kuosmanen.
Läs