Laga förfall när ett postat överklagande kommer in för sent?

2019-06-18

Ett överklagande skulle ha kommit in till tingsrätten senast den 23 januari 2018 (en tisdag). Överklagandet lämnades för postbefordran och poststämplades den 21 januari (en söndag). Det kom dock in till tingsrätten först den 24 januari och tingsrätten avvisade överklagandet som för sent inkommet. Den som hade överklagat ansökte om återställande av försutten tid och angav att han hade haft laga förfall eftersom han skickat brevet i tid.

Högsta domstolen har tidigare angett att man vid befordran per post generellt har anledning att räkna med viss försening i jämförelse med de krav som ställs på den som befordrar posten. Brevet ska därför alltid lämnas in för befordran så att det med fog kan antas vara framme dagen före överklagandetidens slut. Eftersom Postnord numera ska dela ut brev senast två arbetsdagar efter inlämningsdagen, måste brev därför lämnas in för befordran minst tre arbetsdagar före fristens utgång. Lämnas brevet in i så god tid och det ändå försenas, anses avsändaren generellt ha haft laga förfall. Om däremot brevet lämnas in för befordran så att man har fog att anta att det kommer till rätten först den dag fristen går ut, anses man ha skickat brevet för sent om det ankommer efter fristens utgång.


Bifogade filer: Ö 5038-18


Senast ändrad: 2019-06-18 För mer information kontakta:

Elisabeth von Salomé
Justitiesekreterare
08-561 666 12

Johnny Herre
Justitieråd
johnny.herre@dom.se

Andra nyheter

Dom i mål om inkomstskatt och skattetillägg samt ersättning för kostnader

2019-06-19
Högsta förvaltningsdomstolen har i målet konstaterat att det inte finns förutsättningar för att med stöd av korrigeringsregeln efterbeskatta ett bolag på grund av oriktig prissättning.
Läs

Tilltalad i målet avseende mord i Enskededalen den 16 december 2018 försatt på fri fot

2019-06-19
Efter fortsatt enskild överläggning beslutade tingsrätten den 18 juni 2019 att den tilltalade i målet beträffande mordet i Enskededalen den 16 december 2018 ska försättas på fri fot.
Läs

En person som gjort sig skyldig till våldsbrott mot sin sambo och hennes barn har utvisats på grund av risk för fortsatt brottslighet

2019-06-19
En man som hade vistats drygt fyra år i Sverige dömdes för våldsbrott till fängelse i tre månader. Trots att han var tidigare ostraffad har Högsta domstolen beslutat om utvisning med hänsyn till att våldsbrott i nära relationer är en typ av brott där det erfarenhetsmässigt finns risk för återfall.
Läs

Högsta domstolen har prövat ett mål om människorov

2019-06-19
Människorov är en kvalificerad form av olaga frihetsberövande och innebär att gärningsmannen tar makt över och för bort eller spärrar in offret i syfte att t.ex. skada eller pressa på pengar. Straffet är fängelse i lägst fyra år och högst 18 år eller på livstid. Om brottet är mindre grovt är straffet fängelse i högst 6 år. Målet gällde framför allt vad som påverkar allvaret i ett människorov.
Läs

Dom i mål om fastighetstaxering och ersättning för kostnader

2019-06-19
Byggnader som används för internatboende vid en folkhögskola har ansetts utgöra skolbyggnader och därför vara undantagna från skatte- och avgiftsplikt vid fastighetstaxeringen.
Läs