Förordnande av målsägandebiträde i hovrätten

2018-11-23

När en förundersökning har inletts eller återupptagits ska ett målsägandebiträde under vissa förutsättningar förordnas för målsäganden. Prövningen ska bl.a. göras med hänsyn vilken typ av brott det är fråga om. Vid sexualbrott finns det en stark presumtion; målsägandebiträde ska förordnas om det inte är uppenbart att målsäganden saknar behov av det.

Målsägandebiträdets förordnande gäller som huvudregel till dess att tiden för att överklaga tingsrättens dom har löpt. Om åklagaren eller den tilltalade överklagar domen ska hovrätten pröva om målsägandebiträdet ska förordnas även där.

Huvudförhandlingen i hovrätten skiljer sig från den i tingsrätten. Som regel hörs inte målsäganden, den tilltalade eller vittnena på nytt. I stället spelas videoförhören från tingsrätten upp vid huvudförhandlingen i hovrätten. Det innebär att målsäganden sällan deltar personligen i huvudförhandlingen.

Högsta domstolen uttalar att vid sexualbrott gäller presumtionen för förordnande även i hovrätten, dvs. målsägandebiträde ska förordnas om det inte är uppenbart att målsäganden saknar behov av biträde. Prövningen ska dock ske utifrån de behov målsäganden har i hovrätten. Av betydelse är då bl.a. om målsäganden ska närvara vid huvudförhandlingen, om det ska hållas förhör, hur komplicerad skadeståndsfrågan är och om och i så fall på vilket sätt målsäganden har biträtt åtalet.

Frågan i Högsta domstolen gällde ett mål där åklagaren och målsäganden hade överklagat en frikännande dom avseende våldtäkt. Av utredningen framkom att målsäganden inte ska närvara vid huvudförhandlingen i hovrätten, att det inte åberopas någon ny bevisning och att förhören i tingsrätten ska spelas upp i hovrätten. Högsta domstolen ansåg därför att det är uppenbart att det inte föreligger något behov av målsägandebiträde med hänsyn till prövningen av ansvarsfrågan.

Däremot finner Högsta domstolen att det inte är uppenbart att målsäganden saknar behov av ett målsägandebiträde när det gäller prövningen av hennes skadeståndsanspråk. Tingsrättens frikännande dom innebar nämligen att det inte prövades i sak. Beroende på hovrättens bedömning i ansvarsfrågan kan skadeståndet därför komma att prövas i sak i hovrätten som första instans.

Högsta domstolen har därför förordnat ett målsägandebiträde för målsäganden i hovrätten.


Bifogade filer: Ö 5233-18


Senast ändrad: 2018-11-23 För mer information kontakta:

Janina Kastevik
Justitiesekreterare
08-561 667 09

Stefan Johansson
Justitieråd
08-561 666 16

Andra nyheter

Klartecken för Eskilstuna tingsrätts flytt till nya lokaler

2018-11-26
Regeringen har nu gett klartecken för att de lokaler som Myntverket tidigare bedrev verksamhet i ska byggas om och anpassas för att inrymma Eskilstuna tingsrätt. Byggstarten är planerad till år 2020 och inflyttning tidigast 2021.
Läs

Klartecken för Eskilstuna tingsrätts flytt till nya lokaler

2018-11-26
Regeringen har nu gett klartecken för att de lokaler som Myntverket tidigare bedrev verksamhet i ska byggas om och anpassas för att inrymma Eskilstuna tingsrätt. Byggstarten är planerad till år 2020 och inflyttning tidigast 2021.
Läs

Svea hovrätt söker en fiskal

2018-11-26
med inriktning på miljö- och fastighetsrätt samt plan- och byggrätt.
Läs

Tre nya HFD-referat publicerade

2018-11-27
Nu finns sammanlagt 58 referat för 2018 från Högsta förvaltningsdomstolen publicerade på domstolens webbplats, www.hogstaforvaltningsdomstolen.se . Gå in under fliken Avgöranden och välj sedan Referat i vänstermenyn.
Läs

Föraren av ett fordon har inte ansetts oaktsam vid olycka med dödlig utgång

2018-11-27
I januari i år förolyckades en treårig flicka utanför sitt hem. Föraren av en lätt lastbil åtalades för att av oaktsamhet ha vållat flickans död. Tingsrätten har frikänt föraren sedan domstolen kommit fram till att denne inte varit oaktsam vid tillfället.
Läs