Klartecken för Eskilstuna tingsrätts flytt till nya lokaler
2018-11-26Regeringens beslut innebär att Domstolsverket nu kan teckna hyresavtal med fastighetsägaren Stenvalvet.
På Eskilstuna tingsrätt har man väntat länge på en alternativ lösning till nuvarande lokaler på Rademachergatan, som är både omoderna och otillräckliga. Arbetet med att hitta nya och mer ändamålsenliga lokaler har drivits av Domstolsverket som ett projekt tillsammans med domstolen. Att regeringen nu har gett klartecken gläder förstås medarbetarna och lagmannen vid Eskilstuna tingsrätt:
– Vi är mycket glada över att få nya lokaler som är bättre anpassade till vår verksamhet, med fler förhandlingssalar, ny teknik och framför allt med en mycket bättre säkerhet, säger Agneta Kornstrand, t f lagman vid Eskilstuna tingsrätt.
Säkerheten har varit en viktig aspekt i projektet och en förhandlingsal kommer att vara utformad med förhöjd säkerhet. I entrén kommer att finnas en fast säkerhetskontroll.
– Vi har höga krav på våra lokaler som ska signalera hög grad av transparens, vara öppna och välkomnande samtidigt som en faktisk hög säkerhet upprätthålls. Eftersom vi har specialanpassade lokaler så är det särskilt roligt att projektledningen så väl lyckats utveckla myntverkets lokaler efter våra krav – inte minst tillfredsställande att kunna återanvända en gammal fin byggnad ur miljösynpunkt, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket.
Pressbilder:
Eskilstuna tingsrätts nuvarande lokaler på Rademachergatan
Agneta Kornstrand
Harald Pleijel
Senast ändrad: 2018-11-23 För mer information kontakta:
Agneta Kornstrand
Tf lagman, Eskilstuna tingsrätt
0734-61 83 30
Harald Pleijel
Fasighetsdirektör, Domstolsverket
070-239 41 67
Fastighetsägare Stenvalvet.
Cirka 3 300 kvadratmeter.
53 arbetsplatser.
Fem förhandlingssalar, varav en med förhöjd säkerhet samt fyra förberedelserum.
Upphandling av konsult och arkitekt pågår. Beräknas klart i januari.
Kuriosa:
I Eskilstuna har mynt tillverkats sedan 1974 då tillverkningen flyttades från Stockholm. 2002 såldes myntverket till det statliga finska myntverket. Verksamheten lades ned 2011 och sedan dess tillverkas inte längre några mynt i Sverige.