Dom i mål om folkbokföring

2020-03-03

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige och innebär att en persons bosättning fastställs och att uppgifter registreras om bl.a. identitet och familj, såsom en relation mellan förälder och barn. Om man flyttar till Sverige ska man folkbokföras i landet.

I målen hade två kvinnor tillsammans med ett barn flyttat till Sverige från Island. Den ena kvinnan hade i Island fött barnet efter assisterad befruktning och i enlighet med isländsk lag var båda kvinnorna i Island fastställda som föräldrar till barnet.

Skatteverket folkbokförde kvinnorna och barnet men beslutade att inte i folkbokföringen registrera någon föräldrarelation mellan barnet och den kvinna som inte fött detta eftersom det saknas lagstöd för en sådan registrering. Kammarrätten ansåg emellertid att besluten stred mot rätten till skydd för privat- och familjeliv och skyddet mot diskriminering enligt den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och att relationen därmed skulle registreras.

HFD anförde att det saknas lagstöd för att lägga ett i utlandet fastställt föräldraskap för en kvinna till grund för en registrering i folkbokföringen. Det förhållandet att en sådan relation inte registreras kan dock utgöra en inskränkning av skyddet för privat- och familjeliv enligt den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, och HFD fann att en inskränkning skett. En sådan inskränkning kan emellertid vara tillåten under vissa förhållanden, bl.a. om den har skett i ett legitimt syfte och är proportionerlig. En registrering av relationen i folkbokföringen förutsätter i ett fall som det aktuella en adoption eller att föräldraskapet fastställs i Sverige, om förutsättningarna för det är uppfyllda. De bestämmelser som reglerar förutsättningarna för att en föräldrarelation ska kunna fastställas i Sverige innebär vissa begränsningar, som grundas på hänsyn till barnets rätt till kunskap om sitt genetiska ursprung. Mot bakgrund av detta hade inskränkningen enligt HFD skett i ett legitimt syfte. Med hänsyn till att det i Sverige finns möjligheter att på andra sätt etablera en rättslig föräldrarelation mellan barnet och den kvinna som inte fött barnet, och det inte heller uppkommit några praktiska svårigheter som inte kunnat övervinnas, var inskränkningen också proportionerlig. Besluten att inte registrera föräldrarelationen stred därmed inte mot rätten till skydd av privat- och familjeliv i konventionen. Besluten innebar inte heller att någon diskriminering skett i konventionens mening eftersom någon skillnad i behandlingen av personer i en liknande situation inte skett.

Andra nyheter

Svea hovrätt skärper straffen för människorov

2020-03-04
Svea hovrätt har i dag meddelat dom mot fyra ungdomar i åldrarna 16 - 21 år för människorov och rån. Hovrättens dom innebär en skärpning i förhållande till tingsrättens dom. Straffvärdet för brotten uppgår enligt hovrätten till sex års fängelse för en vuxen person. Med hänsyn till de dömdas respektive ålder vid gärningarna varierar straffen från sluten ungdomsvård i ett år till fängelse i sex år. En av gärningsmännen döms också för ett annat rån.
Läs

Dom i mål om sjukpenning

2020-03-04
Vid omprövning av ett beslut att avvisa en ansökan har Försäkringskassan prövat ansökan i sak och avslagit den. Avslagsbeslutet har inte ansetts utgöra ett omprövningsbeslut i sakfrågan.
Läs

Dom i mål om förhandsbesked om inkomstskatt

2020-03-04
Den liechtensteinska associationsformen Anstalt, strukturerad som ett bolag, har ansetts motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpningen av reglerna om näringsbetingade andelar.
Läs

Dom i mål om avvisad talan

2020-03-04
Ett beslut av Kammarkollegiet om ersättning från personskadeförsäkringen för studenter får inte överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Läs

Tre personer döms för varumärkesintrång och brott mot upphovsrättslagen för att olovligen ha sålt kopior av ryggsäcken Fjällräven Kånken

2020-03-04
Patent- och marknadsöverdomstolen har i dag meddelat dom mot tre personer som olovligen sålt kopior av ryggsäcken Fjällräven Kånken. Samtliga tre döms för varumärkesintrång. Patent- och marknadsöverdomstolen har dessutom funnit att ryggsäcken Fjällräven Kånken är ett upphovsrättsligt skyddat konstnärligt verk och har därför dömt samtliga åtalade även för brott mot upphovsrättslagen.
Läs