Tingsrätten ogillar bolagets krav på avhysning av hyresgäst
2015-07-16 | Falu tingsrätt
Ingress
Tingsrätten i Falun har avslagit ett bolags yrkande om att avhysa den svarande från en hyreslägenhet. Domstolen bedömer att de påstådda störningarna inte är tillräckligt allvarliga eller tillräckligt aktuella för att motivera ett förverkande av hyresavtalet. Parterna ska ersätta varandras rättegångskostnader enligt domslutet.
Bakgrund
Bolaget yrkade att tingsrätten skulle förplikta den svarande att avflytta från en av denne förhyrd lägenhet samt tillhörande förråd. Som grund anfördes upprepade störningar i form av högljudda fester, slagsmål, hög musik och andra ordningsstörningar, varvid bolaget hävdade att hyresrätten var förverkad enligt jordabalken. Den svarande bestritt att några störningar av sådan art eller omfattning förekommit.
Den svarandes inställning
Den svarande förklarade att det aldrig förekommit droganvändning eller störande ljudnivåer i sådan omfattning att andra hyresgäster eller sociala myndigheter drabbats. Eventuella incidenter i fastigheten förnekades eller förklarades ha orsakats av andra personer som den svarande inte ansvarade för. Ingen formell begäran om rättelse hade, enligt den svarande, någonsin överlämnats.
Domstolens bedömning
Tingsrätten konstaterade att den formella uppsägningen delgetts i maj 2014 och att inga störningar inträffat därefter. För att ett hyresavtal ska förverkas krävs antingen kontinuerliga och aktuella störningar eller enstaka händelser av särskilt allvarligt slag. De vittnesuppgifter som presenterades, inklusive vittnesmål om fester och bråk, bedömdes dels ligga flera år tillbaka i tiden, dels vara otillräckligt styrkta för att uppfylla kraven i jordabalken. Tingsrätten fann därför att kravet på avhysning inte kunde bifallas.
Rättegångskostnader
Tingsrätten beslutade att bolaget ska ersätta den svarandes rättegångskostnader enligt den fördelning som Rättshjälpsmyndigheten fastställer. Dessutom ska bolaget ersätta den svarandes resekostnader med 615 kronor med tillägg av lagstadgad ränta från domdagen till dess betalning sker.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den svarande hörde inte av sig inom förelagd tid och tingsrätten meddelade därför tredskodom. Den kärande parten hade ansökt om betalningsföreläggande och yrkat ett kapitalbelopp tillsammans med ränta och ersättning för sina rättegångskostnader. Eftersom den svarande inte bemötte yrkandet ansågs talan inte vara uppenbart ogrundad, och fullföljdes därmed utan muntlig förhandling. Enligt domen ska...