Grovt penningtvättsbrott – hovrätten fastställer tingsrättens dom
2024-01-17 | Hovrätten över skåne och blekinge
Penningtvättsbrott
En man som dömts för grovt penningtvättsbrott har överklagat sin fällande dom till Hovrätten över Skåne och Blekinge. Hovrätten prövade målet i sak och beslutade att fastställa tingsrättens dom utan några ändringar. Den tilltalade ska fortsätta vara häktad tills fängelsestraffet får verkställas och samtliga beslag ska bestå.
Bakgrund
I tingsrätten åtalades den tilltalade för grovt penningtvättsbrott avseende hantering av stora kontantbelopp och egendom. Åklagaren påstod att den tilltalade mellan den 10 och 11 maj 2023 omsatte och dolde ursprunget till kontanter uppgående till flera miljoner kronor, liksom andra tillgångar, i syfte att åstadkomma en oegentlig vinst.
Överklagande och hovrättens prövning
Den tilltalade överklagade domen med yrkande om att hovrätten ogillar åtalet eller åtminstone lindrar påföljden och undanröjer förverkandekravet avseende två ICA-kassar. Åklagaren motsatte sig ändring och preciserade att hovrätten först skulle pröva grovt penningtvättsbrott, därefter övriga gärningar i fallande ordning.
Hovrätten tog del av samma bevisning som tingsrätten, inklusive ljudinspelningar av förhör och ett översatt vittnesmål inhämtat med rättsligt bistånd från Turkiet. Efter prövning i sak anslöt sig hovrätten till tingsrättens bedömningar och fann att åklagarens bevisning visade gärningarna som grovt penningtvättsbrott.
Domen fastställs
Hovrätten beslutade att den tilltalades överklagande ska avslås och att tingsrättens dom ska fastställas utan ändringar. Den tilltalade finns fortsatt häktad till dess att fängelsestraffet på två år och sex månader kan verkställas.
Beslag och förverkande
Samtliga tidigare beslut om beslag och förverkande kvarstår. Det gäller:
- Kontanter om 5 707 000 kr
- Kontanter om 8 000 kr
- Kontanter om 78 000 NOK
- Två ICA-kassar
Beslagen förklaras förverkade enligt tingsrättens beslut.
Påföljd och ersättningar
Tingsrättens påföljd – fängelse i två år och sex månader – och beslutet om häktning tills verkställighet kvarstår. Den tilltalade åläggs även att betala en avgift på 1 000 kr till Brottsofferfonden.
Försvaret representerades i hovrätten av en försvarare som tillerkänns ersättning av staten med totalt 52 131 kr (29 778 kr för arbete, 8 120 kr i tidsspillan, 3 807 kr i utlägg och 10 426 kr i mervärdesskatt).
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En person dömdes i Malmö för grovt penningtvättsbrott efter att ha transporterat stora summor kontanter under maj 2023. Den tilltalade, som opererade i förhållande till näringsverksamhet, dömdes till fängelse med en strafftid på 2 år och 6 månader. Händelsen belyser de rättsliga åtgärderna mot de försök att dölja ursprunget till medel som härrör från brottslig verksamhet. Under en tullkontroll i...