Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Villkorlig dom för falsk tillvitelse efter överklagande

2023-09-28 | Nedre norrland hövrätt

Mened, falskt åtal och annan osann utsaga

En hovrätt har ändrat en tidigare fängelsedom för falsk tillvitelse till villkorlig dom och minskat skadeståndet efter en överklagan.

Bakgrund och överklagande

Den tilltalade överklagade en dom från tingsrätten som fällde henne för två fall av falsk tillvitelse enligt 15 kap. 7 § brottsbalken och dömde till fängelse i tio månader. Tingsrätten ansåg att den tilltalade osant hade anklagat målsäganden för allvarliga brott vid intensvårdsavdelning och strokeavdelning under perioden mars–november 2017. Hon ålades även att betala skadestånd till målsäganden och en avgift till brottsofferfonden.

Hovrättens prövning och bedömning

Hovrätten delade tingsrättens slutsats att den tilltalade lämnat osanna uppgifter och att brottsbeskrivningen av två fall av falsk tillvitelse var korrekt. Rätten fann att den tilltalades berättelser om sexuella övergrepp och misshandel i vårdmiljöerna saknade trovärdighet, bland annat med hänvisning till vittnesuppgifter om tillsyn av vårdpersonal.

Vid påföljdsbedömningen ansåg hovrätten att det samlade straffvärdet motsvarade fängelse i åtta månader, men att brottet inte var av sådan art att fängelse skulle bli aktuell på grund av påföljdens inriktning och den tilltalades tidigare ostraffade status. Med beaktande av den långa handläggningstiden sade hovrätten därför nej till böter och bestämde villkorlig dom.

Påföljder och övrigt

Hovrätten ändrade tingsrättens skadeståndsbelopp och fastställde att den tilltalade ska betala 25 000 kronor i ersättning för kränkning till målsäganden. Krav på ersättning för sveda och värk avslogs för bristande utredning. Övriga delar av tingsrättens dom, inklusive avgift till brottsofferfonden och rättegångskostnader, gäller fortsatt. Hovrätten beslutade också att sekretessbestämmelserna rörande det rättspsykiatriska utlåtandet och den tilltalades personliga förhållanden ska fortsätta gälla.

Faktaruta
Fakta
Värde
Brott
Två fall av falsk tillvitelse (15 kap. 7 § 1 st. BrB)
Händelseperiod
2017-03-09 – 2017-11-22
Händelseplats
Intensivvårdsavdelning och strokeavdelning
Tingsrätt
Döld namn tingsrätt
Tingsrättens påföljd
Fängelse 10 månader
Tingsrättens skadestånd
35 000 kr + ränta
Avgift till brottsofferfond
800 kr
Hovrätt
Döld namn hovrätt
Hovrättens påföljd
Villkorlig dom
Hovrättens skadestånd
25 000 kr
Rättegångskostnader
57 934 kr (statlig ersättning för målsägandebiträde, inkl. moms)
Domslutsdatum
2023-09-28

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

Falsk tillvitelse – Fängelse och skadestånd

Mened, falskt åtal och annan osann utsaga
Artikel
24 juni 2021

En dom meddelades av Ångermanlands tingsrätt där den tilltalade fann sig skyldig till två fall av falsk tillvitelse enligt 15 kap 7 § brottsbalken. Brotten, som anses ha begåtts med uppsåt, innebar att den tilltalade vid två olika tillfällen lämnat osanna uppgifter om att flera allvarliga sexualbrott hade begåtts av andra. Även om gärningarna ägde rum på separata platser, fick båda händelserna al...