HSB Bostadsrättsförening får rätt i tvist om partsbyte i lokalhyresavtal
2017-04-10 | Uppsala tingsrätt
Ingress:
Uppsala tingsrätt har i en dom den 10 april 2017 avvisat kärandens påstående om att ha övertagit hyresrätterna till två lokaler i en bostadsrättsförenings fastighet. Tingsrätten fann att den svarande aldrig har samtyckt till något partsbyte och att överlåtelsen av hyresavtalen inte har styrkts.
Bakgrund
Den svarande hade sedan 2003 hyrt ut två kommersiella lokaler till en hyresgäst i fastigheten. I december 2010 gjorde hyresgästen gällande att verksamheten inklusive hyresavtalen överläts till ett aktiebolag. I november 2015 väckte det överlåtande bolaget talan och yrkade skadestånd med hänvisning till att hyresavtalen sagts upp utan godtagbara skäl. Den svarande bestrider att något partsbyte har skett och bestrider därmed även kärandens grund för skadestånd.
Den svarandes invändningar
- Hyresavtalen tecknades ursprungligen med en fysisk person som hyresgäst. Överlåtelse av hyresrätten kräver enligt jordabalken skriftligt samtycke från hyresvärden.
- Den svarande menar att inget skriftligt samtycke har lämnats, inte heller konkludent eller genom passivitet. Hyresavtalen löpte vidare i ursprungligt skick, och den svarande har alltid adresserat aviseringar och uppsägningar till den fysiska hyresgästen.
- Vid förhandlingar inför nya avtal 2013–2014 diskuterades visserligen vem som skulle stå som hyresgäst, men den svarande fick aldrig ett bindande besked och tecknade därför avtalen med ursprunglig part.
- Inga underlag för en faktisk överlåtelse har förevisats för den svarande, och bolaget har heller inte redovisat någon fordran eller köpeskillingsstruktur i sina årsredovisningar.
Tingsrättens bedömning
Tingsrätten konstaterade att det åligger käranden att bevisa att en överlåtelse av hyresrätterna har ägt rum och att överlåtelsen godkänts av den svarande. Domstolen fann:
- Det påstådda köpekontraktet har inte åberopats som bevis och saknas i målet.
- Den nya hyresförklaringen från 2014 tecknades av samma fysiska person som ursprungligen, vilket strider mot tanken på ett genomfört partsbyte.
- Ekonomiska transaktioner (fordran) för köpet av verksamheten är inte redovisade i kärandens bokföring.
- Käranden har efter den påstådda överlåtelsen fortsatt agerat i eget namn vid kontakter med hyresvärden och i hyresnämnden.
Mot denna bakgrund fann tingsrätten att käranden inte har styrkt sitt påstående om överlåtelse och att den svarande följaktligen inte har samtyckt till något partsbyte. Hela yrkandet avslogs i mellandomsfrågan.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den svarande har i Uppsala tingsrätt förpliktats att betala 104 672 kronor till kärande efter att tingsrätten funnit att den svarande saknat befogad anledning att säga upp kommersiella hyresavtal. Tingsrätten har även avslagit den svarandes yrkanden om full ersättning för ombyggnationer och motfordringar avvisades delvis. Den svarande ingick två hyresavtal om lokaler med kärande som pågick från...