Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Begränsad skadeståndsskyldighet efter felaktig avstängning

2025-03-27 | Stockholms tingsrätt

Stockholms tingsrätt har avslagit de huvudsakliga yrkandena om skadestånd mot den svarande efter ogiltigförklarad uppsägning, men fastställt att den svarande ska utge 15 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot 37 § LAS.

Bakgrund

Den svarande är ett tidningsbolag som ger ut en facklig nyhetstidning med ansträngd ekonomi och ett fåtal heltidstjänster. En tillsvidareanställd tillförordnad chefredaktör fick i juni 2023 sin uppsägning ogiltigförklarad av tingsrätten och skulle återinsättas i tjänst fram till avtalat slutdatum i augusti 2023.

Efter domen hölls ett planeringsmöte där den svarande informerade den forna chefredaktören om att hon visserligen skulle återinträda i anställningen, men endast erhålla en specifik arbetsuppgift – en utredning om presstöd – under den sista anställningsveckan. Samtidigt biföll den svarande att all övrig chefredaktörsfunktion fortsatt skulle skötas av en annan tf. chefredaktör och meddelade att den forna chefredaktören inte skulle arbeta med publicering eller personalfrågor.

Den svarande förlade också den forna chefredaktörens intjänade semester till juni–augusti enligt kollektivavtalets regler och underrättade om detta tio dagar innan semestern började.

Parternas yrkanden

Käranden yrkade i första hand ett normerat skadestånd om 444 456 kronor för brott mot 39 § LAS och i andra hand 100 000 kronor för brott mot 37 § LAS. Därutöver krävdes 30 000 kronor för brott mot semesterlagen.

Den svarande bestridde samtliga belopp och menade att anställningen inte upplösts, att den forna chefredaktören fått relevant arbetsuppgift, att semesterförläggningen skett lagenligt med stöd av kollektivavtal och att eventuella brister var av förbiseende art.

Rättens bedömning

– 39 § LAS: Tingsrätten ansåg att den svarande inte vägrat återta käranden i anställningen eftersom den sista arbetsveckan ändå rymde en arbetsuppgift inom ramen för chefredaktörens uppgifter och inte utgjorde en ny anställning.

– 37 § LAS: Trots att anställningen inte ansågs upplöst fann tingsrätten att käranden blivit avstängd från i princip alla centrala arbetsuppgifter under den sista veckan. Eftersom avstängningen hade samband med omständigheter kring den ursprungliga uppsägningen, medförde detta brott mot 37 § LAS och rätt till allmänt skadestånd.

– Semesterlagen: Den svarande underrättade om semesterförläggningen tio dagar före ledigheten, vilket godkändes av tingsrätten då det funnits särskilda skäl att avvika från tvåmånadersregeln.

Utfall

  1. Yr­kan­de om skadestånd enligt 39 § LAS avslås.
  2. Yr­kan­de om skadestånd enligt 11 § semesterlagen avslås.
  3. Den svarande förpliktas att till käranden utge 15 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot 37 § LAS, jämte ränta från den 27 februari 2024.
  4. Vardera part står sin rättegångskostnad.
Faktaruta
Fakta
Värde
Domstol
Stockholms tingsrätt
Domsdatum
27 mars 2025
Respondent
Ett tidningsbolag
Käranden
Tidigare tillförordnad chefredaktör
Lagrum
37 § LAS, 39 § LAS, 11 § semesterlagen
Skadestånd till käranden
15 000 kr
Rättegångskostnader
Var och en står sin kostnad

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

16 juni 2023

En arbetsgivare döms av Stockholms tingsrätt för att ha sagt upp en anställd utan saklig grund. Uppsägningen förklaras ogiltig och arbetsgivaren ska betala utebliven lön och flera former av skadestånd till käranden, samt ersätta dennes rättegångskostnader. Stockholms tingsrätt fann att den svarandes uppsägning av käranden saknade saklig grund. Domstolen bedömde vidare att arbetsgivaren brutit mo...