Tvist om uteslutning i enkelt bolag prövas
2023-06-28 | Lund tingsrätt
Bakgrund
Tvisten rör ett enkelt bolag med fyra bolagsmän som bedriver förvärvsverksamhet i tre fastigheter. Två av bolagsmännen (kärandena) har väckt talan mot den svarande och ytterligare en bolagsman och yrkat att tingsrätten ska fastställa att den svarande och hans medbolagsman utesluts ur bolaget. De har även krävt att tingsrätten fastställer ett lösenbelopp på 4 909 953 kr 50 öre per utesluten bolagsman. Kärandena har anfört att den svarande agerat illojalt och därmed föranlett grund för uteslutning enligt 2 kap. 30 § lagen om handelsbolag och enkla bolag.
Den svarande har bestritt kärandenas yrkanden. Han har invänt att det inte föreligger något enkelt bolag, att han inte agerat illojalt och, framför allt, ifrågasatt om två bolagsmän kan utesluta de övriga två när dessa motsätter sig uteslutning. Den svarande har därför begärt att tingsrätten i en mellandom ska pröva rätten att samtidig utesluta mer än en bolagsman enligt 2 kap. 30 § samma lag.
Respondentens inställning
Den svarande har gjort gällande att bestämmelsen i 2 kap. 30 § styrs av singularformen ”den bolagsman” och att ”de övriga bolagsmännen” måste vara ense om uteslutningen av just denna bolagsman. Han menar att lagtexten inte ger stöd för att flera bolagsmän kan uteslutas samtidigt och att sådana tolkningar leder till svåröverskådliga gränsdragningsproblem, till exempel om en minoritet skulle kunna utesluta en majoritet. Vid oenighet finns enligt den svarande redan möjlighet till likvidation, varför uteslutningsregeln inte bör tolkas vidare.
Tingsrättens ställningstagande
Tingsrätten konstaterade att 2 kap. 30 § lagen om handelsbolag och enkla bolag ger utrymme för uteslutning av ”den bolagsman” och att samtliga ”övriga bolagsmän” måste vara ense. Någon tydlig grund för att ge bestämmelsens singularform en vidare betydelse och därmed tillåta samtidig uteslutning av flera bolagsmän saknas i lagtext, förarbeten, doktrin och praxis. Domstolen fann därför att två bolagsmän, i ett enkelt bolag med fyra bolagsmän, inte kan utesluta de andra två bolagsmännen när dessa motsätter sig uteslutning. Mellandomen blev därmed till den svarandes fördel på denna fråga, medan övriga delar av målet vila i avvaktan på att mellandomen vinner laga kraft.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Tingsrätten i Malmö har i en mellandom prövat om ett dödsbos fordran mot den svarande avseende uttag ur ett enkelt bolag är preskriberad. Domstolen konstaterar att talan inte utgör en bolagsrättslig skadeståndstalan och därmed inte preskriberats enligt lagen om handelsbolag och enkla bolag. Ett enkelt bolag förvaltade tre hyresfastigheter. Bröderna bakom bolaget ägde lika delar, men efter den en...