Förtalstvist slutade utan skadestånd för den svarande
2021-02-03 | Solna tingsrätt
Den svarande åtalades i en civilprocess av kärandebolaget för att ha spridit nedsättande uppgifter om kärandebolaget och dess företrädare, vilket enligt kärandebolaget ledde till förlorade underentreprenörsuppdrag och ett yrkat skadestånd om 1 452 000 kronor. Tingsrätten fann dock inte bevisat att den svarandes agerande orsakat den yrkade skadan och ogillade talan.
Bakgrund
Kärandebolaget hade ingått ett uppdragsavtal med en större entreprenör som underentreprenör i ett byggprojekt. När kärandebolaget senare meddelades att det inte längre fick arbeta kvar hänvisade entreprenören enligt eget påstående till besvärande uppgifter som cirkulerat i branschen. Dessa uppgifter återfanns bland annat på en webbplats som stod i fysisk personers namn, men som tingsrätten konstaterade kopplades till den svarande och den andra svaranden.
Kärandebolagets talan
Kärandebolaget hävdade att nedsättande och felaktiga uppgifter hade spridits av den svarande och den andra svaranden. Enligt kärandebolaget hade dessa uttalanden lett till att underentreprenören – och därmed kärandebolaget – förlorade uppdrag och därigenom drabbats av ett inkomstbortfall motsvarande 1 452 000 kronor. Skadeståndsansvaret yrkades solidariskt mot den svarande och den andra svaranden.
Försvar och invändningar
Den svarande bestridde ansvarsskyldighet och invände bland annat att:
- En juridisk person inte kan förtalas i straffrättslig mening och därmed inte få skadestånd för ”ekonomiskt förtal”.
- Det inte var den svarandes spridning av uppgifter som låg till grund för entreprenörens beslut att häva avtalet.
- Kärandebolaget haft rätt att omedelbart häva avtalet enligt villkoren, vilket skulle begränsa eventuella skador till noll kronor eller marginell omfattning.
Tingsrättens bedömning
Tingsrätten konstaterade att det var styrkt att den svarande medverkat till framtagandet av webbplatsen och spridning av nedsättande uppgifter. Domstolen fann dock att det saknades rättslig grund för skadeståndsansvar för ren förmögenhetsskada till följd av ”ekonomiskt förtal” av en juridisk person. Rättsläget ansågs oklart och inte tillräckligt utvecklat för att från falla analogt tillämpa regler om förtal eller skadestånd för ren förmögenhetsskada. Domstolen fann dessutom inte bevisat att det var den svarandes uttalanden som föranlett entreprenörens beslut att häva avtalet.
Dom och rättegångskostnader
Kärandebolagets talan om skadestånd ogillades. Eftersom kärandebolaget förlorade målet ålades det att ersätta den svarande och den andra svaranden för deras rättegångskostnader, sammanlagt 181 000 kronor, varav 145 000 kronor avser ombudsarvode.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En förlikningsdom med fastställd betalningsskyldighet har meddelats av Solna tingsrätt. I domen tillerkänns en ekonomisk påföljd om totalt 100 000 kr, som den tilltalade solidariskt ska betala till en representant från LitBelum HB. Beslutet grundar sig på att den tilltalade, tillsammans med övriga inblandade parter, enligt LitBelum HB under 2018 olovligen tillträtt och utnyttjat ett antal fordon...
En tingsrätt har i en civil tvist mellan en arbetslöshetskassa och den svarande funnit att den svarande felaktigt erhållit 110 592 kronor i arbetslöshetsersättning under perioden april 2014 till januari 2015. Han ålades att betala tillbaka beloppet med upplupen ränta om 18 047 kronor per den 16 mars 2020, samt inkasso- och kronofogdekostnader och rättegångskostnader. Kravet på påminnelseavgifter...
En man överklagade en tingsrättsdom om grovt narkotikabrott efter att ha odlat och framställt en större mängd cannabis, men hovrätten ändrade endast fängelsestraffets längd till två år och beslutade att han ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Den tilltalade överklagade tingsrättens dom som innebar fängelse för grovt narkotikabrott och olovlig befattning med alkohol. Åklagaren m...
Grov cannabisodling avslöjad vid tillslag Ingress En man döms till fängelse efter att polisen vid två husrannsakningar i en lägenhet i storstadsområdet och en lada på landsbygden upptäckt en omfattande cannabisodling och beslagtagit flera kilo cannabis samt odlingsutrustning. Åklagaren styrkte att odlingen och paketeringen pekade på yrkesmässig verksamhet. En anonymt inlämnad uppgift om misst...