Press Lexbase - Press Site

Frågor & Svar

Frågor & Svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Lexbase tjänster. Vi uppdaterar sidan löpande för att ge dig en bra bild av vad Lexbase är, vad vi gör, hur och varför.

Hur uppstod Lexbase?
Idén till Lexbase uppkom i samband med den debatt som förts i medierna de senaste åren och som handlar om att ett antal sexbrottsdömda personer arbetar på svenska skolor och förskolor. Det visade sig finnas brister i det rådande svenska systemet.

I dag görs cirka 500 000 utdrag om året ur belastningsregistret (Rikspolisstyrelsen), en siffra som ökar med 15 procent per år. Handlingarna som bland annat begärs ut av förskolor och arbetsgivare är i dag inte möjliga att kontrollera och därför mycket enkla att förfalska, bl.a. eftersom utdraget först passerar den enskilde beställaren. Lexbase gör det dessutom möjligt att hålla sig uppdaterad om anställda under anställningstiden och inte bara vid just anställningstillfället.

Ser Lexbase någon risk att utlämna rättslig information?
Lexbase anser att offentlighetsprincipen är en hörnpelare i den svenska demokratin. Vi delar samma syn när det gäller tillgänglighet till rättslig information som Sveriges riksdag gjort sedan 1766 då offentlighetsprincipen lagstadgades. I linje med detta förenklar vi för den enskilda individen att komma åt allmänna handlingar inom det offentliga systemet. Offentlighetsprincipen är i första hand tillskapad i de enskilda medborgarnas intresse, inte i journalisters och storföretags intresse. Informationen presenteras i sin helhet och är inte manipulerad på något sätt. Lexbase gör inga gallringar utan visar informationen som den presenteras av myndigheterna.

Lexbase följer domstolarnas beslut om eventuell sekretess i de enskilda fall där behovet av sekretess varit nödvändigt.

Hur stort behov har marknaden av denna typ av tjänst?
Behovet av information för att kunna fatta säkra beslut ständigt växer. Lexbase primära målgrupp, företag, är i behov av snabb, korrekt och uppdaterad information i en alltmer heterogen omvärld. Genom Lexbase tillhandahålls informationen i ett mycket tidigt stadium. Redan när ett första dokument om en tvist inkommer till en svensk domstol kan användaren ta del av informationen – ibland långt innan ett rättsligt avgörande fastslås. Rättsinformation som handläggs i Svenska domstolar blir tillgänglig på Lexbase inom 24 timmar och i vissa fall ännu tidigare.

Hur kan Lexbase tjänster skapa en tryggare vardag?
Lexbase informationstjänster (privat) ger information om personer dömda för brott. Tanken är att underlätta för medborgarna, som i dagsläget använder fler och fler hushållsnära tjänster och i allt större utsträckning handlar varor sinsemellan, att kunna kontrollera vilka personer som man anlitar eller gör affärer med. Lexbase ger också medborgarna rätt att kontrollera personal inom hemtjänst och förskola osv. Lexbase förenklar för användaren och erbjuder den rättsliga informationen samlad på ett ställe – information som redan är offentlig.

Vad är skillnaden på Lexbase privattjänster och Lexbase företagstjänster?

Lexbase för privatpersoner och minde företag
Lexbase privattjänster är i första hand skapade för privatpersoner och små företag och ger full access och insyn i rättssystemet. Lexbase rättstjänst på www.lexbase.se ger användaren full insyn inom brottmålsområdet samt i pågående och avgjorda tvistemål  med företag eller privatpersoner som part.

Exempel: Om ett företag som säljer varor till konsument varit föremål för en eller flera tvister i Svenska domstolar, kan användaren i Lexbase privattjänst göra en enkel sökning på organisationsnummer eller namn för att bilda sig en uppfattning om företaget. Användaren kan också söka på personal inom hemtjänsten, förskolan eller inom företaget.

Kan Lexbase tjänster likställas med ett belastningsregisterutdrag? Nej. Lexbase är inget belastningsregister och tjänsten ska inte jämföras med Rikspolisstyrelsen belastningsregister. Alla har samma tillgång till Lexbase juridiska information oavsett om man är arbetsgivare eller privatperson. Lexbase tjänster möjliggör en snabbare access till redan offentliga dokument från svenska domstolar.

Är Lexbase tjänster lagliga?
Ja. Liknande tjänster har funnits på den svenska marknaden under flera år. Särskilt bör nämnas den rättsdokumentbank som har använts av juridikstuderande och advokatbyråer och som har drivits av privata aktörer. Det finns i dag flera aktörer som levererar tjänster till företag som har behov av insyn i svenska domstolar såsom nyhetsredaktioner, advokatbyråer och personalrekryteringsföretag.

Lexbase är grundlagsskyddat genom tillstånd från Myndigheten för radio och tv, vilket leder till att PUL (personuppgiftslagen) inte är gällande.

Som utgivare av rättsinformation har Lexbase etiska riktlinjer som noga efterföljs.

I vilka typiska situationer bör verksamheter och privatpersoner kontakta Lexbase? Och var vänder jag mig i så fall?

Vi ser Lexbase som ett demokratiskt verktyg öppet för samtliga medborgare och företag. Användningsområdet varierar efter beställare men nytt är att både företag och privatpersoner till en låg kostnad kan göra heltäckande bakgrundskontroller. Tjänsten finns på marknaden i dag, exempel Bisnode (infotorg), men är då dyr och har begränsningar. Tjänsten har därför främst använts av större företag, media, kreditgivare och rekryteringsföretag - något som Lexbase vill ändra på.

Vilka typer av tjänster kan man köpa av Lexbase?
Lexbase onlinetjänster är tillgängliga för alla. Användaren kan via Lexbase hemsida www.lexbase.se få tillgång till juridisk information både som privatperson och företag. Användaren har tre val: Rapport bas, Komplett rapport eller Företagsrapport.

Varför har ingen skapat en sådan här tjänst tidigare?
Liknade tjänster finns på den svenska marknaden sedan tidigare. Skillnaden är att de redan etablerade aktörerna har många begränsningar i sin informationsbank och är dyra, vilket har gjort att det endast är större företag och media som har haft råd att ta fram information. Det vill Lexbase ändra på, och erbjuder en komplett databas till samtliga medborgare.