Tre kommuners införda förbud mot tiggeri strider inte mot lag

2020-03-12

Lidingö

Förvaltningsrätten har i målet 22051-19 funnit att det klagandena fört fram inte medför att Lidingö stads beslut att på särskilt angivna platser i kommunen införa förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) strider mot lag eller annan författning eller att beslutet ska upphävas på någon annan grund enligt 13 kap. 8 § kommunallagen.

- Omständigheterna i målet påminner starkt om de som Högsta förvaltningsdomstolen prövade i det så kallade Vellinge-målet. Förvaltningsrätten har när det gäller beslutets förenlighet med ordningslagen, regeringsformen och Europakonventionen inte funnit skäl att göra en annan bedömning än Högsta förvaltningsdomstolen, säger chefsrådmannen Lars-Åke Johansson.

Danderyd

Förvaltningsrätten har i målet 25331-19 bedömt att det klaganden fört fram inte medför att Danderyd kommuns beslut att på särskilt angivna platser i kommunen införa förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) samt aktiv insamling av pengar, återvinningsavfall och flaskor/burkar med pant (tiggeri) strider mot lag eller annan författning eller att beslutet ska upphävas på någon annan grund enligt 13 kap. 8 § kommunallagen.

- De omständigheter som klaganden i målet hänvisat till innebär enligt förvaltningsrättens mening inte att kommunens beslut står i strid med regeringsformens eller Europakonventionens diskrimineringsförbud eller stadganden om alla människors lika värde, säger förvaltningsrättsfiskalen Amanda Andersson.

Täby

Förvaltningsrätten har i målet 24995-19 bedömt att det klagandena fört fram inte medför att Täby kommuns beslut att på särskilt angivna platser i kommunen införa förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri), samt förbud mot att opåkallat söka upp andra i syfte att insamla deras återvinningsmaterial m.m. eller att opåkallat erbjuda sig att avhända sig sådant material från andra, strider mot lag eller annan författning eller att beslutet ska upphävas på någon annan grund enligt 13 kap. 8 § kommunallagen.

- Kommunens förbud mot så kallat passivt tiggeri liknar det förbud som var föremål för prövning för Högsta förvaltningsdomstolens prövning i Vellinge-målet. Förvaltningsrätten har i denna del inte funnit skäl att göra någon annan bedömning Högsta förvaltningsdomstolen. I fråga om förbuden mot insamling av återvinningsmaterial m.m. har förvaltningsrätten, med vägledning från Högsta förvaltningsdomstolen avgörande, funnit att de omständigheter som klagandena fört fram inte medför att kommunens beslut står i strid med ordningslagen, regeringsformen eller Europakonventionen, säger rådmannen Louise Molin Alfredsson.

Andra nyheter

Rättspsykiatrisk vård för överfall i busskur

2020-03-13
Malmö tingsrätt har idag dömt en 22-årig man för försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen ska även betala skadestånd med drygt 200 000 kr till den drabbade kvinnan.
Läs

Brottet olaga förföljelse är i sig inte ett artbrott

2020-03-13
I avgörandet behandlar Högsta domstolen frågor om straffvärde och påföljdsval vid olaga förföljelse, liksom hur annan till brottet kopplad brottslighet ska bedömas.
Läs

Mål om bl.a. synnerligen grovt vapenbrott tas om i tingsrätten

2020-03-13
Svea hovrätt har idag återförvisat ett mål till tingsrätten eftersom en av nämndemännen har ansetts jävig när tingsrätten avgjorde målet i juli 2019.
Läs

Hovrätten undanröjer en dom från Södertörns tingsrätt eftersom en nämndeman varit jävig

2020-03-13
Sedan en nämndeman "gillat" inlägg på Facebook av en person som synbarligen är medlem i Bandidos har nämndemannen ansetts jävig att döma i ett mål där den åtalades roll i Bandidos var av betydelse
Läs

Dom i mål mot tre f.d. medlemmar i en församling i Knutby

2020-03-13
Dom i målet mot tre f.d. medlemmar i en församling i Knutby har idag meddelats av Uppsala tingsrätt. Tingsrätten dömer en person för misshandel i åtta fall till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar, en person för misshandel och olaga tvång till villkorlig dom med 80 dagsböter och en person för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar. Den misshandel som det har varit fråga om anses inte som ringa.
Läs