Störande byggnadsarbeten har gett en lokalhyresgäst rätt till hyresnedsättning och till förtida uppsägning av hyresavtalet

2019-06-04

?För att öka ett köpcentrums attraktivitet påbörjade hyresvärden en stor ombyggnad fyra år efter invigningen.

En hyresgäst kan ha rätt till hyresnedsättning om det uppkommer olika typer av störningar som hyresvärden ansvarar för. Storleken på en hyresnedsättning är beroende av det avbräck i nyttjandet som bristen för med sig. Ett riktmärke vid beräkningen bör enligt Högsta domstolen vara att förhållandet mellan hyran efter nedsättningen och den avtalsmässiga hyran svarar mot förhållandet mellan nyttjanderättens faktiska värde och det värde som nyttjanderätten skulle ha haft om lokalen hade varit i avtalsenligt skick. Vid lokalhyra bör också effekterna för den särskilda verksamhet som bedrivs i lokalen beaktas.

Enligt Högsta domstolen får uppsägning i förtid av ett hyresavtal ske endast om bristen är av väsentlig betydelse. Bedömningen av bristen och hävningsrätten ska i princip göras ur den drabbades synpunkt. Av särskilt intresse vid bedömningen är bestämmelserna i hyresavtalet och det ändamål som lokalen är avsedd för. Det handlar främst om att avgöra om bristen innebär att hyresgästen i huvudsak berövas vad hyresgästen hade rätt att vänta sig enligt hyresavtalet.

När hyresgästen sade upp hyresavtalet hade ombyggnadsarbetena pågått i cirka åtta månader och lett till stora störningar av hyresgästens verksamhet. Trots att arbetena hade pågått under lång tid var det inte möjligt att förutse när de skulle vara färdigställda. Detta medförde enligt Högsta domstolen att hyresgästen hade rätt att säga upp hyresavtalet i förtid.


Bifogade filer: T 4179-18


Senast ändrad: 2019-06-04 För mer information kontakta:

Lars Edlund
Justitieråd
08-561 666 04

Karl Axel Öberg
Justitiesekreterare
08-561 666 20

Andra nyheter

Dom i mål om inkomstskatt

2019-06-05
Högsta förvaltningsdomstolen har bedömt om utgifter för en åtgärd som innebär en viss förbättring av en byggnad men som följer den allmänna tekniska utvecklingen av byggstandarden ska få dras av i sin helhet såsom utgifter för reparation och underhåll.
Läs

Mamma döms för egenmäktighet med barn, grovt brott, och grovt förtal.

2019-06-05
Stockholms tingsrätt har i dag dömt en kvinna för egenmäktighet med barn, grovt brott, och grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter. Den dömda kvinnan har medgett att hon hållit barnet gömt i Sverige, men invänt att hon har befunnit sig i en nödsituation. Tingsrätten har funnit att hennes handlande varit oförsvarligt och dömt kvinnan i enlighet med åtalet.
Läs

DOM: Angående DFA-kedjan

2019-06-05
DOM: DFA-kedjan (diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning) är ett av flera hjälpmedel vid bedömningen av rätt till sjukpenning. Enbart att det saknas objektiva undersökningsfynd har inte en avgörande betydelse för rätten till sjukpenning vid psykisk sjukdom.
Läs

Återvinning av betalning av skuld (hyresbetalningar) har inte kunnat ske, eftersom det inte har varit konkursgäldenärens egen skuld

2019-06-05
Ett bolag, som gick i konkurs, hade strax före konkursutbrottet gjort flera hyresbetalningar avseende en lokal. Återvinning av betalningarna har inte kunnat ske med stöd av 4 kap. 10 § första stycket konkurslagen, eftersom betalningarna har skett till annan än konkursbolagets borgenär.
Läs

Tips och råd i skattemål

2019-06-05
En ny rapport, ”Åtgärder för att förbättra skatteprocessen i stora och komplicerade mål – ökad samsyn mellan inblandade parter”, visar vägen till hur skattemål kan hanteras av domstolar och parter från start till mål. Rapporten ges ut gemensamt av Sveriges advokatsamfund, Skatteverket och förvaltningsdomstolarna.
Läs