Ska kroppsbesiktning få användas i syfte att utreda en misstänkts ålder

2016-10-18

Riksåklagaren har i dag överklagat ett beslut där hovrätten har avslagit en begäran om kroppsbesiktning för att utreda om en misstänkt person är över eller under 15 år. Hovrätten menade att lagstiftningen inte tillåter att kroppsbesiktning, såsom tand- och skelettröntgen, används för att klarlägga åldern på den misstänkte. Riksåklagaren skriver i sitt överklagande att en sådan undersökning i många fall är helt avgörande för åklagarens möjlighet att utreda och lagföra brott. Därför menar riksåklagaren att det är viktigt att Högsta domstolen klargör hur reglerna om kroppsbesiktning ska tolkas. 

Bakgrund

En person, som i sin asylansökan uppgett att han är 17 år, åtalades för stöld. Vid huvudförhandlingen i tingsrätten invände personen att han bara är 14 år och således inte straffmyndig. Tingsrätten ställde in huvudförhandlingen för att åklagaren skulle komplettera förundersökningen med en åldersbedömning. Det visade sig då att personen även är starkt misstänkt för flera andra brott som kan ge fängelse.

Åklagaren begärde att tingsrätten skulle besluta om kroppsbesiktning i form av tand- och skelettröntgen i syfte att utreda den misstänktes ålder. Tingsrätten avslog begäran. Åklagaren överklagade beslutet till hovrätten, som avslog åklagarens överklagande.

Riksåklagaren har nu överklagat hovrättens beslut och yrkat att Högsta domstolens ska förordna om kroppsbesiktning av den misstänkte personen i syfte att utreda åldern.

Enligt 2 kap. 6 § regeringsformen (RF) är var och en gentemot det allmänna skyddade mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Begränsningar i denna rättighet får endast medges om det finns stöd i lag (2 kap. 20-24 §§ RF). Bestämmelser om kroppsbesiktning inom ramen för en brottsutredning finns i 28 kap. 11 och 12 §§ rättegångsbalken. Enligt dessa bestämmelser får den som skäligen kan misstänktas för ett brott på vilket fängelse kan följa kroppsbesiktigas för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för brottet.

Enligt riksåklagarens uppfattning är den misstänktes ålder av stor betydelse för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för brottet. Det gäller framförallt för utredning av straffmyndighetsåldern, men även för utredning av de övriga åldersgränser som enligt brottsbalken är av betydelse för vilken straffrättslig reaktion ett brott ska leda till. Enligt riksåklagaren är kroppsbesiktning i syfte att utreda en misstänkts ålder således förenlig med det ändamål som lagstiftningen tillåter. På grund av brottlighetens allvar är ett beslut om kroppsbesiktning i detta fall heller inte oproportionerligt.

Möjligheten att besluta om kroppsbesiktning för att utreda en misstänkts ålder är i många fall helt avgörande för åklagarens möjligheter att utreda och lagföra brott. Det är därför av stort vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen prövar överklagandet.

Andra nyheter

Förbättrade arvoden för nämndemän

2016-10-19
Regeringen har i dag beslutat att höja nämndemännens arvoden i två avseenden.
Läs

Hovrätten ändrar tingsrättens dom i målet om bråket på Möllan i mars 2014

2016-10-19
Hovrätten över Skåne och Blekinge har idag dömt Martin Clausen, som frikändes av tingsrätten, för grov misshandel till fängelse i tre år och bestämt att han ska betala skadestånd till målsäganden med knappt 400 000 kr. Hovrätten har frikänt Andreas Karlsson, som dömdes av tingsrätten, eftersom åklagaren inte lyckats motbevisa att han handlat i nödvärn
Läs

Göta hovrätt har dömt i tvistemålet mellan Hemsö Hälsan AB och Region Jönköpings län

2016-10-20
Hovrätten slår fast att Hemsö inte har bättre rätt än Regionen till drygt 6,5 miljoner kr som Regionen har deponerat hos länsstyrelsen. Beloppet avser hyrestillägg för ränta som Hemsö har debiterat Regionen i anledning av en ombyggnation av hyreslokaler i kvarteret Hälsan i Jönköping.
Läs

Transporter av frihetsberövade

2016-10-20
För att säkerställa en ändamålsenlig och rättssäker transportverksamhet och för att renodla polisens verksamhet föreslår regeringen nya bestämmelser om Kriminalvårdens rätt att utföra transporter av frihetsberövade personer åt andra myndigheter.
Läs

Polisen i europeisk aktion mot människohandel

2016-10-20
Ett ärende om människohandel, två om koppleri samt 13 ärenden om köp av sexuell tjänst. Det blev resultatet i Sverige då polisen deltog i en gemensam aktionsvecka mot människohandel för sexuell exploatering tillsammans med ett stort antal EU-länder.
Läs