Migrationsdomstolen i Göteborg hämtar in ett förhandsavgörande från EU-domstolen om den s.k. gymnasielagens förenlighet med EU-rätten
2018-07-31Den 1 juli 2018 trädde en ny bestämmelse i kraft i den svenska migrationslagstiftningen, som under vissa förutsättningar medger att uppehållstillstånd får beviljas för studier på gymnasial nivå. Enligt bestämmelsen kan uppehållstillstånd beviljas till den som saknar skyddsskäl eller annan grund för uppehållstillstånd (16 f § lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige).
I bestämmelsen återfinns bland annat ett lägre beviskrav för identitet än vad som normalt får anses gälla på migrationsrättens område. Sedan lagen trädde i kraft har frågan om det sänkta beviskravet står i överensstämmelse med såväl EU-rätten som svensk grundlag (regeringsformen) behandlats och bedömts på olika sätt mellan och inom migrationsdomstolarna i Malmö, Stockholm och Luleå.
Bestämmelsen kan komma att tillämpas vid uppehållstillståndsprövningen i en mycket stor mängd öppna mål i migrationsdomstolarna. Med hänsyn till det oklara rättsläget har Migrationsdomstolen i Göteborg därför beslutat att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen rörande frågan om det sänkta beviskravet är förenligt med EU-rätten.
Senast ändrad: 2018-07-31 För mer information kontakta:
Anders Hagsgård
Lagman
070-573 22 60
Johan Sanner
Chefsrådman
070-186 61 72
Förhandsavgörande
Systemet med förhandsavgörande innebär att nationella domstolar kan ställa frågor till EU-domstolen om hur EU-rätten ska tolkas och få ett bindande svar från EU-domstolen.