Krav på lönegaranti vid företagsrekonstruktion måste framställas under den tid rekonstruktionen pågår

2020-03-16

En företagsrekonstruktion i ett byggbolag hade bara pågått under ca tre veckor när det beslutades att denna skulle upphöra. Dagen efter beslutet hade en arbetstagare anmält ett anspråk på betalning från den statliga lönegarantin. Rekonstruktören hade en tid därefter beslutat att någon ersättning inte skulle utgå.

De frågor Högsta domstolen hade att bedöma var dels om anmälan hade skett i tid eller om arbetstagarens krav hade framställts för sent, dels om rekonstruktören hade rätt att besluta om lönegarantianspråket trots att rekonstruktionen hade upphört.

Enligt Högsta domstolen är det ett villkor för statens borgensliknande åtagande enligt lönegarantilagen att krav på ersättning framställs under den tid garantin gäller, dvs. under tiden för företagsrekonstruktionen. Om arbetstagaren inte framför sitt anspråk under denna tid, finns det inte heller någon rätt till ersättning. Beträffande den andra frågan drar domstolen slutsatsen att rekonstruktören måste anses ha behörighet att avgöra lönegarantifrågor även efter avslutad företagsrekonstruktion.

Andra nyheter

Minoritetsaktieägare blir skyldig att betala rättegångskostnader

2020-03-17
En minoritetsaktieägare som i anledning av en skiljedom rörande tvångsinlösen av aktier väckte talan i allmän domstol och förlorade målet har fått betala majoritetsaktieägarens rättegångskostnader.
Läs

Middagar utgjorde inte muta

2020-03-17
Några anställda vid myndigheter inom kulturområdet bjöds på årsmiddagar av intresseorganisationer för musikskapare. Högsta domstolen har funnit att detta inte utgör givande eller tagande av muta. Middagarna har inte ansetts utgöra otillbörliga förmåner.
Läs

Spridning av en bild på Instagram har ansetts utgöra olaga integritetsintrång

2020-03-17
<p>En person lade ut en bild fr&aring;n en ny&aring;rsfest p&aring; sitt Instagramkonto. Bilden f&ouml;rest&auml;llde en festdeltagare, som vid tillf&auml;llet var 17 &aring;r, n&auml;r han i ett p&aring;tagligt berusat tillst&aring;nd h&auml;ngde &ouml;ver en toalettstol efter att ha kr&auml;kts. Bilden hade tagits utan festdeltagarens vetskap och den lades ut p&aring; Instagram utan att han hade samtyckt till det.</p> <p>H&ouml;gsta domstolen anser att bilden har varit av ett s&aring;dant integritetsk&auml;nsligt slag att festdeltagaren har haft ett starkt och ber&auml;ttigat intresse av att m&auml;nniskor i hans omgivning inte f&aring;r del av den. &Auml;ven om det inte &auml;r bevisat att bilden har legat ute p&aring; Instagramkontot l&auml;ngre tid &auml;n 3&ndash;4 timmar s&aring; kan bilden komma att bli kvar p&aring; internet under mycket l&aring;ng tid eller spridas vidare p&aring; annat s&auml;tt. Spridningen av bilden har typiskt sett kunnat medf&ouml;ra allvarlig skada f&ouml;r den utsatte.</p> <p>H&ouml;gsta domstolen har d&auml;rf&ouml;r d&ouml;mt den som lade ut bilden f&ouml;r olaga integritetsintr&aring;ng. P&aring;f&ouml;ljden har best&auml;mts till dagsb&ouml;ter och m&aring;ls&auml;ganden har tillerk&auml;nts skadest&aring;nd f&ouml;r kr&auml;nkning.</p>
Läs

Dom i mål om rättsprövning

2020-03-17
Ansökan om rättsprövning av ett beslut om vattenskyddsområde i Kiruna kommun.
Läs

Huvudförhandlingen i mål om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt flyttas fram

2020-03-17
På grund av sjukdom planeras huvudförhandlingen om. Tingsrätten återkommer med besked om vilka dagar som är aktuella.
Läs