Hyresrätten upphörde när hyresgästen blev ägare

2025-04-25

Två bröder hyrde sedan början av 1990-talet lägenheter i ett hyreshus i Enskede som deras mor ägde. När hon avled ärvde de huset och blev båda samägare till detta. Eftersom bröderna inte kom överens om förvaltningen, begärde den ene av dem att tingsrätten skulle utse en god man för att sälja tomträtten på offentlig auktion. Tomträtten köptes då av den andre brodern, som sedan ansökte om att hans bror skulle avhysas från sin lägenhet. Denne invände att han hade det hyresavtal som han ingick med sin mor 1992 och att detta fortfarande gällde.

Frågan i Högsta domstolen var om broderns hyresavtal från 1992 fortfarande gäller. Närmare bestämt handlade det om nyttjanderätten kan bestå när nyttjanderättshavaren förvärvar en andel i den tomträtt i vilken nyttjanderätten har upplåtits.  

Högsta domstolen konstaterade att samäganderätt innebär att varje delägare har rätt till en kvotdel av den samägda egendomens värde. Denna rätt är inte begränsad till en individualiserad del av egendomen, utan delägaren har en ideell andel i egendomen som sådan. Vid samägd egendom ägs alltså hela egendomen gemensamt och det krävs samtliga delägares samtycke i alla beslut som rör egendomen.

Ett hyresavtal förutsätter emellertid att det är någon annan än ägaren som har rätt att nyttja egendomen. En konsekvens av detta är att en överenskommelse mellan samägare om att en av dem får bo i en lägenhet på den gemensamma egendomen inte innebär att det uppkommer hyresrätt. Den omständigheten att ett hyresavtal har träffats innan samägandet uppkom kan inte leda till att avtalet skulle stå sig.

Slutsatsen blev att det förhållandet att brodern ärvde huset och fick samägande till detta medförde att han inte längre kunde göra gällande hyresavtalet från 1992. Högsta domstolen fastställde därmed hovrättens dom.

Andra nyheter

Samtidig uteslutning av flera bolagsmän

2025-04-29
Det är möjligt att utesluta flera bolagsmän samtidigt ur ett enkelt bolag. Kravet på att övriga bolagsmän ska vara ense för att uteslutning ska kunna ske omfattar inte de bolagsmän som begärts uteslutna, under förutsättning att de har en likvidationsgrund hänförlig till sig.
Läs

Prövningstillstånd meddelat i mål om merkostnadsersättning

2025-05-02
<p>Den fr&aring;ga i m&aring;let som har lett till att H&ouml;gsta f&ouml;rvaltningsdomstolen meddelat pr&ouml;vningstillst&aring;nd &auml;r utifr&aring;n vilka kriterier det ska avg&ouml;ras om en v&aring;rdinsats ska anses utg&ouml;ra s&aring;dan v&aring;rd som avses i 106 kap. 9 och 23 &sect;&sect; socialf&ouml;rs&auml;kringsbalken (M&aring;l nr 7467-24, Kammarr&auml;tten i Stockholms m&aring;l nr 2780-24).&nbsp;</p>
Läs

Prövningstillstånd delvis meddelat i mål om skattetillägg m.m.

2025-05-06
om det förhållandet att en värdeförändring på ett derivatinstrument som är en kapitaltillgång ska anses vara en ränteutgift eller en ränteinkomst enligt definitionen i 24 kap. 4 § andra stycket inkomstskattelagen (1999:1229) medför att värdeförändringen ska påverka beskattningen det beskattningsår som den uppkommer (Mål nr 1050-25, Kammarrätten i Stockholms mål nr 1858-24).
Läs