Human Rights Watch har uppmärksammat Sverige och Tysklands arbete mot krigsförbrytelser

2017-10-09

Human Rights Watch framhåller i en rapport Sverige och Tyskland som de enda två länder som lyckats lagföra för krigsbrott begångna i Syrien.

Flera länder i Europa har öppnat utredningar om allvarliga krigsbrott i Syrien, men endast i Sverige och Tyskland har personer åtalats och dömts för dessa brott, konstaterar organisationen Human Rights Watch i en ny rapport.

Båda länderna har strukturer som möjliggör framgångsrika utredningar och åtal mot svåra brott i Syrien, skriver man i rapporten. Det handlar i första hand om heltäckande rättsliga ramverk, väl fungerande specialenheter för krigsbrott och tidigare erfarenheter av att åtala sådana brott. Båda länderna har dock ställts inför svårigheter, såsom att den pågående konflikten inte medger tillträde till brottsplatserna. Istället har man fått söka andra vägar för att få information.

– Vi har under många år arbetat med specialiserade åklagare och poliser för att kunna hantera dessa svåra och viktiga ärenden på ett effektivt sätt. Det är det som krävs om man ska uppnå resultat, säger chefsåklagare Lise Tamm vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Hittills har tre ärenden i Sverige och fyra ärenden i Tyskland lett till åtal och fällande domar. I det senaste svenska ärendet meddelades dom den 25 september 2017. En man åtalades och dömdes för folkrättsbrott som begicks i Syrien i januari 2014. Han stred för den syriska armén och poserade och lät sig fotograferas med döda eller svårt skadade personer

– För oss operativa åklagare är det väldigt positivt att vårt arbete för att lagföra krigsförbrytare uppmärksammas och erkänns. Vi ser fram emot att i detalj analysera rapporten från Human Rights Watch så att vi, i samarbete med polisen och andra aktörer, kan bli ännu bättre, säger kammaråklagare Henrik Attorps som var ansvarig åklagare i nämnda ärende.

– Att lagföra krigsförbrytelser har stor betydelse för landets möjligheter att kunna försonas och enas efter konfliktens slut. Att rättvisa skipas är en grundförutsättning för en bestående fred, säger Lise Tamm. 

 

Andra nyheter

Busschauffören döms för vållande till annans död och vållande till kroppsskada

2017-10-10
Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer den busschauffören Viking Schröder som körde på och dödade en man och skadade en kvinna i samband med fjärrvärmeläckan i Lund 2015
Läs

I dag åtalas Melker Wennerbäck för grovt dataintrång och överbelastningsattacker mot banker

2017-10-10
I dag 10 oktober inlämnade kammaråklagare Anna Svedin åtal mot Melker Wennerbäck för ett antal DDoS-attacker som genomfördes för två år sedan mot Nordea Bank samt Swedbanks hemsidor.
Läs

Nio bulgariska tjuvfiskare åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen

2017-10-10
De åtalade Yuliyan Tsvetanov Hristov, Ivalyo Ganchev, Hristov Gercho Gerov, Hristo Hristov, Yuzeir Yuzeirov, Zhelyazko Atanasov, Stoyan Chobanov, Georgi Ivanov och Yanko Ivanov Novakov är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till Göteborgs Fiskeauktionsförening Ek samt Stockholms Fiskauktion AB.
Läs

Evgeny Pavlov anställd på Bombardier har friats för mutbrott

2017-10-12
Stockholms tingsrätt har grundat den frikännande domen på att åklagarna inte har bevisat att den åtalade Evgeny Pavlov har lovat eller erbjudit en otillbörlig förmån vilket är en förutsättning för att mutbrott ska föreligga.
Läs

Morgan Johansson till (RIF) i Luxemburg

2017-10-12
På torsdag och fredag den 12 och 13 oktober deltar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på rådet för rättsliga och inrikesfrågor (RIF) i Luxemburg.
Läs