Hovrätten meddelar dom i mutmål

2018-10-05

De nu dömda personerna åtalades vid tingsrätten för bestickning och givande av muta respektive mutbrott och tagande av muta. Enligt åtalet hade myndighetsföreträdarna genom att närvara vid julmiddagarna och vårfesterna tagit emot otillbörliga förmåner och därför gjort sig skyldiga till de åtalade brotten. Tingsrätten ogillade åtalet. Enligt tingsrätten hade det varit motiverat för myndigheterna att närvara vid tillställningarna för att kunna följa det som händer på musikområdet. Tingsrätten tog vid sin bedömning hänsyn till bl.a. att tillställningarna varit branschträffar med stor och bred närvaro.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom. Hovrätten ändrar nu domen och dömer företrädarna för FST och SKAP för bestickning och givande av muta. De tre myndighetsföreträdarna, däribland en tidigare generaldirektör för Statens musikverk, döms för mutbrott och tagande av muta.

I domen tar hovrätten bl.a. fasta på att Statens musikverk och Statens kulturråd har i uppdrag att fördela statsbidrag inom kulturområdet. Till skillnad från tingsrätten gör hovrätten bedömningen att myndigheternas bidrags- tilldelning utgör myndighetsutövning och att de tilltalade myndighetsföreträdarna har haft tjänsteställningar med särskilt höga krav på integritetsskydd. Enligt hovrätten har därför utrymmet för dem att ta emot förmåner varit mycket begränsat. Hovrätten anser att värdet av tillställningarna överstiger vad som är normal representation och att det inte kan ses som en naturlig del i deras arbete att bli bjudna på dessa.

Sammantaget anser hovrätten att förmånerna varit otillbörliga. De tilltalade döms därför för de åtalade brotten till böter. Samtidigt åläggs de två föreningarna företagsbot.

Joakim Zetterstedt var ordförande i hovrätten.

– Det har varit fråga om myndigheter som delar ut stora bidrag till kulturlivet och föreningar och medlemmar som tar emot bidragen. I det läget har det varit olämpligt att föreningarna bjudit myndigheternas tjänstemän på dyrbara middagstillställningar. Inget tyder på att detta har medfört att bidrag betalats ut på felaktiga grunder, men handlandet är ändå straffbart som mutbrott både för tjänstemännen och för föreningarnas företrädare.

Två domare är skiljaktiga och vill inte ändra tingsrättens frikännande dom.





Senast ändrad: 2018-10-04 För mer information kontakta:

Joakim Zetterstedt
hovrättsråd
08-561 670 66

Målnummer:

B 377-18

Andra nyheter

Dom i mål om försök till mordbrand i Köping i december 2017

2018-10-08
Hovrätten har idag meddelat dom i ett mål avseende bl.a. försök till mordbrand i Socialförvaltningens lokaler i Köping i december 2017. Även hovrätten dömer den åtalade mannen för bl.a. försök till mordbrand och grovt barnpornografibrott, men sänker straffet till fängelse i två år och tre månader.
Läs

Huvudförhandling om grov skadegörelse avslutad

2018-10-09
Huvudförhandlingen i det medialt uppmärksammade målet om grov skadegörelse av en utomhusbassäng i Hägersten den 11 september 2016 är avslutad.
Läs

Regeringsformens bestämmelser om egendomsskydd kräver en proportionalitetsbedömning vid tvångsvis marköverföring enligt fastighetsbildningslagen

2018-10-09
Ägarna till en fastighet begärde hos lantmäterimyndigheten att få en bit mark från grannfastigheten överförd till sin fastighet för att få bättre möjligheter att parkera och vända bilar på sin tomt. Grannen motsatte sig marköverföringen. Högsta domstolen slår fast att det ska göras en proportionalitetsavvägning mellan det allmänna intresset av marköverföringen och grannens egendomsrätt.
Läs

Dom i mål om rättsprövning

2018-10-09
Dom i mål om rättsprövning av regeringens beslut om fastställelse av järnvägsplan för Västlänken.
Läs

Prövningstillstånd i migrationsmål

2018-10-09
Fråga om ett praktiskt hinder mot att återvända till UNRWA:s (FN:s ?hjälporgan för palestinska flyktingars) verksamhetsområde medför att organisationens skydd eller bistånd har upphört.
Läs