Hovrätten frikänner telefonförsäljare

2018-06-25

I tingsrätten dömdes tre män i åldrarna 43, 45 och 46 år till långvariga fängelsestraff, fyra år, för grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier vid drygt 700 tillfällen. Brottsligheten bestod i att de under huvudsakligen 2013 hade planerat och lett en verksamhet med telefonförsäljare som hade ringt upp främst småföretagare och ideella föreningar. Vid samtalen hade försäljarna felaktigt påstått att kunderna var bundna av ett tidigare avtal om en söktjänst på internet som det nu var dags att betala för och avsluta om kunden så önskade. I drygt 650 fall hade kunderna betalat fakturor som hade skickats ut efter samtalen. I drygt 80 fall betalade inte kunden fakturan, varför gärningarna då bedömdes som försök.

Även telefonförsäljarna, sex personer i åldrarna 29-34 år, dömdes för brotten till villkorliga domar och böter. En 43-årig kvinna dömdes också till villkorlig dom och böter för att ha deltagit i verksamheten med fakturering och påminnelser till kunder. En 65-årig man dömdes för brottet penninghäleri till villkorlig dom och böter för att ha lånat ut ett bankkonto i sitt bolag till verksamheten och för att sedan regelbundet ha tagit ut pengar från bankkontot och lämnat över dessa till ledarna för verksamheten.

I målet var det klarlagt att de flesta av de tilltalade, de tre ledarna, fem telefonförsäljare och kvinnan som skötte faktureringen, under en rad år fram till hösten 2012 hade arbetat inom ett annat företag med samma verksamhet och sålt en identisk söktjänst men under ett annat namn.

Hovrätten har kommit fram till att det inte är uteslutet att de avtal med kunderna som fanns i den tidigare verksamheten hade överlåtits till den nya verksamheten. Detta innebär att åklagaren inte har bevisat att telefonförsäljarna har lurat kunderna när de har  sagt till kunderna att de var bundna av tidigare avtal. De har då inte gjort sig skyldiga till bedrägeri. Eftersom det inte är bevisat att det varit fråga om några bedrägeribrott frikänns också de tre som skulle ha planerat och lett verksamheten. Detta gäller också kvinnan som arbetat med fakturering. Eftersom det inte är bevisat att några bedrägeribrott har begåtts frikänns också den 65-åriga mannen från penninghäleri.

Hovrätten är inte enig i sin bedömning. Två ledamöter anser inte att alla tilltalade ska frikännas.

 





Senast ändrad: 2018-06-25 För mer information kontakta:

Nils Karlberg
Hovrättsråd
036-15 69 48
nils.karlberg@dom.se

Målnummer:

B 2208-17, rotel 14

Andra nyheter

Prövningstillstånd meddelat i mål om avvisad talan

2018-06-26
Fråga om ett beslut att neka statsbidrag som har fattats av Sveriges Riksidrottsförbund kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol, trots att beslutet enligt 14 § förordningen (1999:1177) om statsbidrag till idrottsverksamhet inte får överklagas. (Mål nr 1266-18, Kammarrätten i Stockholms mål nr 5462-17).
Läs

Frikännande dom i mål om misstänkt mord

2018-06-26
Värmlands tingsrätt frikänner de två män som stått åtalade för mord av en Hells Angels-medlem. Frikännandet motiveras med att det inte går att dra tillräckligt säkra slutsatser kring vad som hänt, de åtalades inblandning och deras avsikter.
Läs

Domar i mål om sjukpenning

2018-06-26
Högsta förvaltningsdomstolen har i två mål om sjukpenning prövat hur det ska avgöras om en person har en sådan förmåga att han eller hon kan försörja sig själv genom sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
Läs

Dom i mål om rättsprövning

2018-06-26
Rättsprövning rörande utvidgat strandskydd för Filipstads och Torsby kommuner.
Läs

Dom i mål om rättsprövning

2018-06-26
Högsta förvaltningsdomstolen har i ett mål om rättsprövning undanröjt regeringens beslut om utvidgade strandskyddsområden vid Mälarens stränder i Strängnäs kommun eftersom reglerna om delgivning inte iakttagits.
Läs