Frikännande dom i målet om knivmordet på Gåsebäck

2019-04-03

En 25-åring och tre andra personer åtalades för att tillsammans med andra ha startat händelsen genom grovt olaga hot mot en annan gruppering. Bl.a. 25-åringen åtalades också för pistolhot och visst knivvåld mot 18-åringen.

Hela händelsen slutade tragiskt med att en 21-åring utsattes för ett så omfattande knivvåld mot överkroppen att han miste livet. Även 25-åringen fick ett flertal stickskador efter knivvåld. 18-åringen som åtalades för att ha mördat 21-åringen och försökt mörda 25-åringen erkände en mindre del av knivvåldet mot offrens ben men invände att det skett under situationen med pistolhot m.m. och att han därför hade rätt till nödvärn.

Trots att en mängd förhör hållits har det varit utomordentligt svårt för tingsrätten att få en någorlunda klar bild av vem som gjorde vad. Några vapen har inte påträffats. Den tekniska bevisningen uteslöt inte att olika knivar använts mot både 21-åringen och 25-åringen eller att båda skadats i olika skeden av händelsen. Ingen av de hörda har sagt att 18-åringen använt mer knivvåld än han erkänt och den tekniska bevisningen band honom inte till det dödliga våldet.

– Det fanns varken tillräcklig bevisning för att pistolhotet m.m. hänt eller tillräcklig bevisning för att det inte hänt. Ingen kunde därför dömas för det, men 18-åringens nödvärnsinvändning kunde inte heller avfärdas, säger domaren i målet, rådmannen Anna Tansjö.

– Det är förståeligt att det väcker starka känslor och frustration när ingen döms för det närmast besinningslösa knivmordet på 21-åringen. Men med det underlag som rättegången gav, kunde tingsrätten inte komma fram till en annan utgång, säger Anna Tansjö.

Rätten var enig.





Senast ändrad: 2019-04-03 För mer information kontakta:

Anna Tansjö
rådman
042-19 88 91

Målnummer:

B 419-18

Beställning av dom: Dombeställning: Frikännande dom i målet om knivmordet på Gåsebäck
Fakta: Om rätt till nödvärn

Nödvärnsrätten innebär bl.a. att man får försvara sig med våld mot ett akut hotande eller påbörjat brottsligt angrepp. Om våldet inte varit uppenbart oförsvarligt är man straffri. Även den som använt för mycket våld är straffri om hen ”svårligen kunde besinna sig” (24 kap. 1 och 6 §§ brottsbalken).

Andra nyheter

Dråpmisstänkt försatt på fri fot

2019-04-04
Tingsrätten har idag hävt häktningen för den person som suttit häktad för dråp sedan den 8 mars 2019. Tingsrätten uttalade i beslutet att personen alltjämt är på sannolika skäl misstänkt för dråp, men att det är uppenbart att skäl för häktning saknas.
Läs

23-årig man har dömts till 18 års fängelse för mord på kvinna som hittats i badkar

2019-04-04
En 23-årig man har dömts för bl.a. mord på sin f.d. flickvän som hittades död i sitt badkar. Straffet har bestämts till 18 års fängelse.
Läs

Särskilda skäl för att ersätta distansförsvarare för merkostnader

2019-04-04
Det krävs särskilda skäl för att en offentlig försvarare som har sin verksamhet långt ifrån domstolsorten (distansförsvarare) ska få ersättning av staten för merkostnader i form av tidsspillan och utlägg. Högsta domstolens avgörande tar sikte på vad som kan utgöra särskilda skäl och hur prövningen ska ske i högre rätt av ett överklagat positivt förhandsbesked.
Läs

Prövningstillstånd meddelat i mål om sjukpenning

2019-04-04
Förebyggande sjukpenning; fråga om en försäkrad har rätt till sjukpenning i förebyggande syfte för andra dagar än behandlingsdagar (Mål nr 3398-18, Kammarrätten i Göteborgs mål nr 5409-17).
Läs