Förvaltningsrätten har prövat överklaganden av elva beslut från Spelinspektionen

2020-04-01

Samtliga överklagade beslut gäller överträdelser av förbudet mot att tillhandahålla vadhållning på evenemang där en övervägande del av deltagarna är under 18 år (se 8 kap. 2 § spellagen [2018:1138]). Spelinspektionen har i besluten ansett att en överträdelse av det aktuella förbudet alltid är allvarlig.

Förvaltningsrätten har i sina domar tolkat innebörden av det aktuella förbudet. Rätten har även uttalat att en överträdelse av förbudet, mot bakgrund av dess vikt för att upprätthålla spellagens syften, som utgångspunkt bör anses vara allvarlig men att en nyanserad bedömning av allvarlighetsgraden måste göras i varje fall.

I ett antal mål har de aktuella spelbolagen inte ansett att deras tillhandahållande av vadhållning inte strider mot förbudet, vilket förvaltningsrätten konstaterat att det gjort. För de bolag där det inte förelegat några förmildrande omständigheter utöver att rättelse har vidtagits när Spelinspektionen informerat om att den inlett tillsyn, har förvaltningsrätten bedömt att överträdelserna i dessa fall var allvarliga och att Spelinspektionens beslut var korrekta. Förvaltningsrätten har dock mot bakgrund av att en felberäkning skett i ett av målen ändrat den beslutade sanktionsavgiften.

I ett mål har förvaltningsrätten bedömt att överträdelsens allvar varit av normalgraden. Förvaltningsrätten har då särskilt beaktat att det aktuella spelbolaget innan överträdelsen skedde har arbetat aktivt för att uppfylla villkoret ifråga. Överträdelsen skedde till följd av ett tekniskt fel hos en underleverantör som skyndsamt åtgärdats när det upptäcktes, och åtgärder för att förhindra att det uppstår igen vidtogs. Även om licenshavaren har ansvar för att villkoren i licensen följs, så bedömde förvaltningsrätten att avsaknaden av andra försvårande omständigheter än vilken bestämmelse som överträtts vid en sammantagen bedömning innebar att överträdelsen inte var allvarlig och att en varning därför inte skulle meddelas, utan en anmärkning. Förvaltnings­rätten överlämnade till Spelinspektionen att ta ställning till huruvida anmärkningen ska förenas med en sanktionsavgift, och i så fall hur stor denna ska vara.

I ett antal mål har förmildrande omständigheter i form av ett aktivt arbete för att förhindra otillåten vadhållning förelegat enligt ovan, och skyndsam rättelse och olika försiktighetsåtgärder vidtagits efter att en teknisk brist upptäckts. I dessa mål har det dock, till skillnad från det mål där överträdelsen inte bedömts vara allvarlig, förelegat andra försvårande omständigheter än bara vikten av det förbud som överträtts. I samtliga dessa mål har vadhållning erbjudits på en eller flera U17-matcher, och rätten konstaterar att detta är försvårande eftersom det i en sådan match, till skillnad från i en U19-match som övriga matcher i målen varit, är en given utgångspunkt att spelarna är under 18 år. Förvaltningsrätten beaktade i dessa fall både de försvårande och förmildrande omständigheterna och bedömde att överträdelserna var allvarliga, men att den beslutade sanktionsavgiften skulle sänkas. De elva domarna bifogas detta pressmeddelande.

Andra nyheter

Huvudförhandlingen i mål angående försök till mord på en advokat är avslutad

2020-04-02
Dom i målet meddelas den 16 april 2020 kl. 11.00. Tingsrätten har beslutat att den tilltalade ska kvarbli i häkte.
Läs

Antalet inställda förhandlingar ökar

2020-04-02
Med anledning av den pågående pandemin ställs många förhandlingar vid landets domstolar in. Från och med idag kommer Domstolsverket att varje vecka publicera statistik över antalet inställda förhandlingar på domstol.se
Läs

Beslut i mål om offentlig upphandling

2020-04-02
Fråga om förutsättningarna för att upphäva en förlängd avtalsspärr i mål om överprövning av offentlig upphandling.
Läs

Kvarstad i bostadsrätt för dold ägares skulder

2020-04-02
En kvinna hade i eget namn men för en mans räkning köpt en bostadsrätt och registrerats i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister som ensam ägare. Bostadsrätten kunde enligt Högsta domstolen beläggas med kvarstad för fordran mot mannen.
Läs

Ett editionsföreläggande kan innebära att elektroniskt lagrad information ska tillhandahållas i elektronisk form

2020-04-02
Den som innehar skriftliga handlingar som kan ha betydelse som bevis kan vara skyldig att lämna ut dem till den som behöver dem i rättegången. Om innehavaren inte vill lämna ut handlingarna kan rätten, om förutsättningarna är uppfyllda, besluta om ett s.k. editionsföreläggande.
Läs