Föräldrar döms för fusk med sonens assistans

2018-09-07

I slutet av maj 2018 åtalade åklagaren ett stort antal personer för påstådda bidragsbrott eller annan brottslighet i förhållande till två personer som beviljats personlig assistans (brukarna). Åtalen avseende de två brukarna har hanterats i två olika rättegångar. I den första rättegången där brukaren är en medelålders man meddelades dom den 1 augusti 2018. I den andra rättegången där brukaren är en underårig pojke har tingsrätten idag meddelat dom.

Tingsrätten har kommit fram till att uppgifterna i tidrapporter och assistansräkningar som lämnats in till Försäkringskassan och Malmö stad för att assistansersättning ska betalas ut har varit oriktiga. De personer som påstås ha arbetat åt den aktuella brukaren har enligt tingsrätten antingen inte utfört assistansberättigat arbete eller inte utfört något arbete alls. Det gäller en av huvudmännen, elva av de tolv åtalade assistenterna samt ytterligare fyra personer. Bevisningen har bland annat utgjorts av telefonavlyssning, kameraövervakning samt iakttagelser vid polisens spaning under sommaren och hösten 2017. En central del av bevisningen har varit redovisning av de stora betalningsströmmar som gått från det assistansbolag där två av huvudmännen, ett syskonpar, arbetat till de påstådda assistenterna och därefter vidare till konton som disponerats av de två andra huvudmännen, brukarens båda föräldrar.

Vi anser att det av utredningen framgår att de flesta assistenter inte har utfört något arbete alls, säger rådmannen Lars Olsson. Pojken verkar trots det inte ha tagit skada, tillägger rådmannen Christina Nilsson.   

De fyra huvudmännen och elva av de åtalade assistenterna döms för bidragsbrott. När det gäller huvudmännen och fyra av de påstådda assistenterna, där högst belopp betalats ut, bedömer tingsrätten brotten som grova bidragsbrott. Övriga assistenter döms för bidragsbrott av normalgraden.

Försäkringskassan och Malmö stad har i målet drivit en omfattande skadeståndstalan mot de åtalade. Tingsrätten har kommit fram till att de som döms för brott ska betala skadestånd. För föräldrarna uppgår skadeståndet till över sex miljoner kronor som de huvudsakligen ansvarar för tillsammans. De  ansvarar för ett något mindre belopp tillsammans med de båda andra huvudmännen. De assistenter som döms ska tillsammans med huvudmännen ansvara för skadeståndet i olika delar.

Föräldrarna döms till fängelse tre år och sex månader respektive tre år och fem månader. De båda andra huvudmännen dömdes till över tre års fängelse i den första rättegången, vilket beaktas vid straffmätningen på så sätt att straffet i den andra rättegången att straffet bestäms till ett år vardera. Två av de fyra assistenter som döms för grova bidragsbrott får fängelsestraff på runt ett år medan övriga assistenter döms till villkorlig dom.

En av huvudmännen har varit ansvarig för två av assistansbolagen och meddelas näringsförbud i fem år. Slutligen dömer tingsrätten ut en företagsbot på två miljoner kronor mot det ena assistansbolaget.

 





Senast ändrad: 2018-09-06 För mer information kontakta:

Christina Nilsson
Rådman
040-35 30 00
christina.nilsson@dom.se

Lars Olsson
Rådman
040-35 30 00
lars.r.olsson@dom.se

Andra nyheter

Går svenska rättegångar till som i amerikanska filmer? – Rättsväsendet möter gymnasieelever

2018-09-10
Domare från hovrätten och tingsrätten, en åklagare och en försvarsadvokat besöker tillsammans gymnasieskolor i västra Sverige för att berätta om sina roller och öppna upp för elevernas egna frågor. Vi kallar det GymnasieInitiativet!
Läs

Förvaltningsrätten i Stockholm söker domstolshandläggare

2018-09-10
Välkommen med din ansökan senast den 23 september.
Läs

Dom i mål om inkomstskatt m.m.

2018-09-10
En familjestiftelses rätt till allmänt avdrag för periodiskt understöd infaller när den fullföljer sitt ändamål, dvs. när ett beslut om understöd har bokförts enligt god redovisningssed.
Läs

Prövningstillstånd meddelat i mål om bostadstillägg

2018-09-11
Fråga om Pensionsmyndighetens i en journal antecknade beslut att inte återkräva för mycket utbetalt bostadstillägg är överklagbart och, i så fall, om den försäkrade genom att lämna oriktiga uppgifter kan anses ha orsakat utbetalningen när Pensionsmyndigheten genom informationsutbyte med andra myndigheter har haft tillgång till korrekta uppgifter // återkrav av bostadstillägg. (Mål nr 3136-18,...
Läs

Domar i mål rörande Nordkalk AB:s och SMA Mineral AB:s ansökningar om tillstånd till kalkstenstäkter på Gotland

2018-09-11
Mark- och miljööverdomstolen har i dag meddelat dom i målen om Nordkalk AB:s och SMA Mineral AB:s ansökningar om tillstånd till täktverksamhet på Gotland. Domarna innebär att de av mark- och miljödomstolen lämnade tillstånden upphävs och att bolagens ansökningar om tillstånd till täktverksamhet avslås.
Läs