Fällande dom för överträdelse av näringsförbud genom deltagande i närståendes näringsverksamhet.

2018-06-13

?Kvinnan hade dömts för grovt bokföringsbrott till fängelse och fått näringsförbud i fem år. Kort tid efter villkorlig frigivning utförde hon under fyra månader nio uppdrag i makens nystartade företag, vars verksamhet skulle vara försäljning av löshår och liknande produkter.

En person som har näringsförbud får bl.a. inte återkommande ta emot uppdrag i en närståendes näringsverksamhet (det s.k. närståendeförbudet). Den som bryter mot förbudet döms till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Näringsförbudet ska då normalt förlängas.

Högsta domstolen kommer fram till att förbudet gäller också när uppdragen inte är formaliserade eller av kvalificerat slag. Det är tillräckligt att de hänför sig till den närståendes verksamhet, så länge det inte rör sig om enstaka tjänster. Domstolen dömer därför kvinnan för överträdelse av näringsförbudet. I detta fall var dessutom vissa av uppdragen kvalificerade och viktiga för att starta makens verksamhet.

Högsta domstolen uttalar i domen att överträdelse av näringsförbud är ett s.k. artbrott, eftersom brottet innebär att respekten för rättsväsendet åsidosätts och påverkar möjligheten att upprätthålla rättssystemets effektivitet och tillförlitlighet. På grund av detta och eftersom kvinnan snabbt återfallit i brottslighet bestäms påföljden till fängelse i två månader.

Slutligen slår Högsta domstolen fast att tiden för förlängning av näringsförbud som utgångspunkt inte bör vara kortare än ett år.


Bifogade filer: B 4976-17


Senast ändrad: 2018-06-13 För mer information kontakta:

Josefin Wendel
Justitiesekreterare
08-561 666 37

Ann-Christine Lindeblad
Justitieråd
08-561 666 05

Andra nyheter

Nya domarutnämningar

2018-06-14
Regeringen har den 14 juni 2018
Läs

Dom i mål om garantipension

2018-06-14
Mål om garantipension för en pensionstagare som har bott och arbetat såväl i Sverige som i ett annat EU-land.
Läs

Ett kommunalt bolags leverans av dricksvatten omfattas av produktansvarslagen

2018-06-14
Dricksvatten som levererats av ett kommunalt bolag innehöll s.k. PFAS-ämnen. Ett antal personer har stämt bolaget och yrkat ersättning för personskada. Högsta domstolen har kommit fram till att de kan få en prövning enligt produktansvarslagen som har ett strikt skadeståndsansvar.
Läs

Smuggling av icke rabiesvaccinerade hundar har bedömts som grova smugglingsbrott och påföljden har bestämts till fängelse

2018-06-14
Två personer förde vid tre tillfällen in sammanlagt nio hundar från Serbien till Sverige. Samtliga hundar saknade veterinärintyg, rabiesvaccinering och godkänd antikroppskontroll avseende rabies. Hundarna såldes vidare genom annonser på internet.
Läs

Ett åtal för sexuellt ofredande alternativt ofredande har ogillats

2018-06-14
En man har av hovrätten dömts för sexuellt ofredande bestående i bl.a. att han smekt en 15-årig flicka på hennes underben utanpå kläderna vid två tillfällen. Den huvudsakliga frågan i Högsta domstolen har varit om mannens handlande har haft en så tydlig sexuell inriktning att det är straffbart som sexuellt ofredande.
Läs