Domar i mål om tillstånd enligt kulturmiljölagen

2024-11-15

För begravningsplatser som har anlagts före utgången av 1939 krävs det tillstånd av
länsstyrelsen för att göra vissa slags ändringar på begravningsplatsen. De aktuella
begravningsplatserna var anlagda före 1939.

I det ena fallet var det fråga om tillstånd för att ta bort flera gravstenar på tre olika
begravningsplatser. Gravstenarna, som inte hade någon gravrättsinnehavare, saknade enligt en inventering kulturhistoriskt värde och hade underkänts vid en säkerhetskontroll. Det andra fallet rörde tillstånd för att ta bort vegetation – två högväxta ädelcypresser – som stod på en gravplats som hade gravrättsinnehavare.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade inledningsvis att även egendom som ägs eller förfogas av enskilda skyddas av kulturmiljölagen. Begravningslagen utesluter inte heller tillämpningen av kulturmiljölagens skyddsbestämmelser utan de båda lagarna gäller parallellt.

I fallet om gravstenarna uttalade Högsta förvaltningsdomstolen att en gravsten inte är en fast anordning i kulturmiljölagens mening men att kulturmiljölagens skyddsbestämmelser om begravningsplatser också omfattar gravstenar, även om de i sig inte anses ha ett kulturhistoriskt värde. Att ta bort en gravsten kräver alltså tillstånd om den är att bedöma som en väsentlig ändring av begravningsplatsen. Av betydelse för den bedömningen är bl.a. hur många gravstenar som ska tas bort i förhållande till det totala gravvårdsbeståndet. Även innehållet i begravningsplatsens vård- och underhållsplan är av intresse för bedömningen.

Högsta förvaltningsdomstolen bedömde att åtgärderna i det fallet krävde tillstånd. Vid tillståndsprövningen ansåg domstolen att säkerhetsintresset var starkt samtidigt som pastoratet får vidkännas betydande kostnader om säkerhetsbristerna ska åtgärdas. Högsta förvaltningsdomstolen fann att tillstånd ska ges till att ta bort gravstenar som hade underkänts vid säkerhetskontroll eftersom pastoratets intresse av att få ta bort sådana gravstenar väger tyngre än det allmännas intresse av att de ska vara kvar.

I det andra fallet konstaterade Högsta förvaltningsdomstolen att kulturmiljölagens
bestämmelser om begravningsplatser också omfattar gravplatser upplåtna med gravrätt. Bestämmelserna var därmed tillämpliga på åtgärden att ta bort de två ädelcypresserna. Beträffande frågan om åtgärden är tillståndspliktig uttalade domstolen att vegetation som planteras på enskilda gravplatser med syftet att utsmycka själva gravplatsen inte bör omfattas av tillståndskravet för medvetet gestaltad vegetation, utom i sällsynta undantagsfall. Ädelcypresserna bedömdes inte vara medvetet gestaltad vegetation. För att åtgärden skulle vara tillståndspliktig krävdes därmed att den innebar en väsentlig ändring av vegetation. Mot bakgrund av bl.a. begravningsplatsens vård- och underhållsplan bedömde Högsta  förvaltningsdomstolen att åtgärden krävde tillstånd. Vid tillståndsprövningen fann Högsta förvaltningsdomstolen att det allmännas intresse av att bevara begravningsplatsens kulturhistoriska värde väger tyngre än församlingens och gravrättsinnehavarens intressen av att få ta bort ädelcypresserna.

Andra nyheter

Prövning av ansökan om boutredningsman

2024-11-19
Ansökan om förordnande av en boutredningsman ska prövas i sak om sökanden anför skäl för sin behörighet, och ska avvisas endast om det kan konstateras att de skäl som anförs saknar grund.
Läs

Dom i mål om umgängesbegränsning enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga

2024-11-19
Socialnämnden får, när en ung person bereds vård enligt 2 § lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, med stöd av 11 § fjärde stycket samma lag besluta hur den unges umgänge med syskon ska utövas. Ett sådant beslut får fattas av en anställd hos kommunen efter delegation med stöd av kommunallagen.
Läs

Avgörande från Migrationsöverdomstolen

2024-11-19
Dom i Migrationsöverdomstolen i mål nr UM 4219-24.
Läs

Dom i mål om avvisad begäran om att få ta del av allmänna handlingar

2024-11-20
Bestämmelsen om litispendens i förvaltningslagen är inte tillämplig när någon begär att få ta del av en allmän handling.
Läs

Åklagaren hade rätt att överklaga

2024-11-20
En åklagare som för en målsägandes talan om skadestånd är behörig att överklaga för målsägandens räkning även när frågan om ansvar för brott överklagas enbart av den dömde.
Läs