Domar i mål om företrädaransvar

2018-01-15

En företrädare för en juridisk person som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet inte har betalat skatt eller avgift är skyldig att tillsammans med den juridiska personen betala skatten eller avgiften. Om företrädaren har vidtagit åtgärder för att avveckla den juridiska personens skulder senast på förfallodagen för skatterna eller avgifterna, t.ex. genom att ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion, blir han eller hon inte betalningsskyldig.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i domarna att kravet på uppsåt eller grov oaktsamhet innebär att det måste göras en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.

När det gäller oaktsamhetsfallen anges bl.a. följande.

Bedömningen av om, och i så fall när, företrädaren borde ha haft anledning att misstänka att den juridiska personen inte kommer att kunna fullgöra sina skyldigheter påverkas bl.a. av graden av företrädarens inflytande och den juridiska personens ekonomiska situation. De krav som ställs på företrädaren att hålla sig informerad om verksamhetens utveckling så att erforderliga åtgärder snabbt kan vidtas är högre om den juridiska personen befinner sig i en utsatt ekonomisk situation.

Av betydelse för bedömningen är också om betalningsoförmågan beror på händelser som har varit plötsliga och oförutsedda. I så fall kan det – särskilt om det rör sig om händelser som har inträffat i nära anslutning till förfallodagen – inte sällan anses vara försvarligt att driva företaget vidare även någon tid efter det att skatterna och avgifterna har förfallit till betalning. Vid bedömningen måste dock även beaktas om företrädaren under denna tid har gjort det som kan begäras för att försöka reda upp situationen.

Målen gällde två företrädare för ett bolag som hade haft ekonomiska svårigheter under en längre tid men som hade börjat gå bättre. En kort tid före förfallodagen för skatterna drogs bolagets checkkredit in och dess bankkonton spärrades utan att företrädarna hade fått någon förvarning från banken. Företrädarna försökte först skaffa fram medel för att kunna driva verksamheten vidare och när det inte lyckades började de arbeta med att ta fram en ansökan om företagsrekonstruktion. Den ansökningen gavs också in efter förfallodagen för skatterna. Högsta förvaltningsdomstolen fann att kravet på uppsåt eller grov oaktsamhet inte var uppfyllt och att företrädarna därmed inte var betalningsskyldiga.


Bifogade filer: Mål nr 3544-16 Mål nr 3547-16


Senast ändrad: 2018-01-15 För mer information kontakta:

Ann Linders
Justitiesekreterare
08- 561 676 00

Andra nyheter

Läkare får behålla stor villa

2018-01-16
I det uppmärksammade målet där en gammal dam i Kalmar gav bort sin stora villa till en läkare har tingsrätten bestämt att läkaren får behålla villan. Däremot ska läkaren betala tillbaka ca 1,5 Mkr av pengarna som han också har tagit emot.
Läs

Hells Angels medlem dömd till fängelse för försök till grov utpressning

2018-01-16
Hässleholms tingsrätt har dömt en 42-åriga Stig Hansen till fängelse ett år och sex månader för försök till grov utpressning, ringa narkotikabrott och dopningsbrott. Utpressningsförsöket bedöms som grovt på grund av mannens anspelning på sin roll i en välkända Mc-klubben Hells Angels när brottet begicks.
Läs

2018-01-16 Huvudförhandling inleds den 13 februari

2018-01-16
  Ny tunnelbana från Odenplan till Arenastaden   Stockholms läns landsting (Förvaltningen för utbyggd tunnelbana) har hos mark- och miljödomstolen ansökt om tillstånd till grundvattenbortledning m.m. Bakgrunden till ansökan är att tunnelbanenätet avses att byggas ut med en ny linje (den gula linjen) från Odenplan till Arenastaden. Tunnelbanan ska löpa under mark hela sträckan.   Vad prövar mark...
Läs

Kammarrätten eftertaxerar The Absolut Company AB

2018-01-16
Kammarrätten eftertaxerar The Absolut Company AB med över 100 miljoner kronor för bl.a. koncernintern försäljning av produkter hänförliga till varumärket Absolut Vodka.
Läs

Dom: Riksarkivet måste lämna ut kopior eller avskrifter av skadade länsräkenskapsböcker från 1700-talet

2018-01-16
Även om det innebär betydande hinder att lämna ut en offentlig handling på stället (dvs på myndigheten) kan en myndighet inte helt vägra att lämna ut den. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom som innebär att Riksarkivet måste lämna ut kopior eller avskrifter av länsräkenskapsböcker från 1700-talet. Riksarkivet nekade utlämning av böckerna eftersom de är mögel- och brandskadade....
Läs