Dom i mål om förhandsbesked om inkomstskatt

2020-04-15

I målet har ett bolag, via ett dotterbolag, gjort ett externt förvärv av andelar i ett bolag. Finansieringen har delvis skett genom att bolaget lånat 1,617 miljarder kronor av sitt moderbolag, som är ett investmentföretag. Räntan på lånet är 3,5 procent per år. På årsdagen för lånet har bolaget möjlighet att antingen betala räntan eller kapitalisera den dvs. att räntan läggs till skulden. Om räntan kapitaliseras höjs räntan för det aktuella året med ett särskilt tillägg om 2 procentenheter till 5,5 procent. Den högre räntesatsen utgår bara om bolaget inte har tillgängliga medel beräknade på visst sätt.

Den fråga som uppstod i målet är om skuldförhållandet mellan bolaget och moderbolaget ska anses ha uppkommit uteslutande eller så gott som uteslutande för att intressegemenskapen ska få en väsentlig skatteförmån i enlighet med 24 kap. 18 § andra stycket inkomstskattelagen. Skatteverket ansåg att en kapitalisering av räntan innebär att det uppstår ett nytt skuldförhållande mellan parterna som ska bedömas för sig mot bestämmelsen.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att parterna betraktar huvudskulden och den kapitaliserade räntan som ett enda skuldförhållande och att det inte har framkommit något som ger anledning att frångå parternas uppfattning i denna fråga. Det är därmed fråga om ett enda skuldförhållande. Högsta förvaltningsdomstolen betonar vidare att det framgår av förarbetena att avdragsbegränsningsregeln i 24 kap. 18 § andra stycket inkomstskattelagen är av skatteflyktskaraktär och avsedd att träffa rena missbruksfall. Moderbolaget är ett investmentföretag och en utgångspunkt vid prövningen är att moderbolaget på grund av substansrabatten inte har möjlighet att lämna tillskott till bolag inom intressegemenskapen i stället för lån. Enligt de förutsättningar som framgår i målet överstiger moderbolagets externa upplåning de fordringar som moderbolaget har på företag inom intressegemenskapen. Detta talar med styrka mot att skuldförhållandet uteslutande eller så gott som uteslutande har uppkommit för att intressegemenskapen ska få en väsentlig skatteförmån. Ett villkor om att gäldenären har rätt att kapitalisera räntan och lägga den till huvudskulden torde inte vara ovanligt vare sig mellan oberoende företag eller mellan företag i intressegemenskap. Den maximala skillnaden mellan den ränta som moderbolaget betalar på sina externa lån och räntan på det aktuella lånet ligger kring 1,33 procentenheter. Skillnaden i räntenivå framstår inte som anmärkningsvärd och det har heller inte framkommit att räntevillkoren i avtalet på ett märkbart sätt avviker från vad som kan bedömas som marknadsmässigt. Mot denna bakgrund ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att skuldförhållandet inte kan sägas uteslutande eller så gott som uteslutande ha uppkommit för att intressegemenskapen ska få en väsentlig skatteförmån.

Andra nyheter

Dom i mål om försök till mord på en advokat

2020-04-16
Tingsrätten har idag meddelat dom mot en man som har åtalats för mordförsök på en advokat. Tingsrätten dömer mannen för försök till mord till 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till målsäganden.
Läs

Ett avgörande om hävning av avtal om fastighetsförsäljning

2020-04-17
När fastigheter säljs förekommer ofta att det i avtalet anges att köpets fullbordan är beroende av att resterande del av köpeskillingen betalas, varefter köpebrev ska upprättas. I avgörandet konstaterar Högsta domstolen att om köparen i ett sådant fall hamnar i dröjsmål med betalningen och säljaren vill komma ifrån köpet krävs det en hävningsförklaring. Vägledning ges om utformningen av och sättet för att framställa förklaringen.
Läs

Dom i Falcon Fundsmålet, ekonomisk brottslighet med koppling till pensionsfonder

2020-04-17
Tingsrätten har idag meddelat dom mot fyra personer som åtalats för grov ekonomisk brottslighet i det så kallade Falcon Fundsmålet. Två av de åtalade döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott, respektive medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt bedrägeri samt grovt givande av muta till fängelse sju och ett halvt år respektive sex år och nio månader. En tredje åtalad döms för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt tagande av muta till fängelse fem år. Ytterligare en åtalad döms för grovt penningtvättsbrott till fängelse två år.
Läs

Vasaloppet Marknads AB nekas avdrag för kostnader för mervärdesskatt och avdrag för räntor på lån från Vasaloppsföreningen Sälen-Mora

2020-04-17
Tidigare har Kammarrätten i Sundsvall uttagsbeskattat Vasaloppet Marknads AB med hänvisning till att bolaget har tillgodogjort sig varor och tjänster som tagits emot enligt sponsoravtal (samt för vissa bytestransaktioner). Dessa varor och tjänster hade bolaget sedan lämnat vidare till Vasaloppsföreningen Sälen-Mora utan ersättning. Kammarrättens dom innebar att bolaget, förutom inkomster motsvarande värdet på aktuella varor och tjänster, också fördes på mervärdesskatt med cirka 3,6 mkr. Med anledning av kammarrättens dom har bolaget begärt avdrag för denna mervärdesskatt vid inkomstbeskattningen 2016. Enligt bolaget har mervärdesskatten utgjort en kostnad eftersom den inte tagits ut av Vasaloppsföreningen då varorna och tjänsterna lämnades vidare till föreningen utan ersättning. Bolaget har också begärt avdrag för räntekostnader om 175 000 kr som bolaget haft på grund av ett lån hos Vasaloppsföreningen Sälen-Mora. Förvaltningsrätten har beslutat att inte ändra Skatteverkets beslut att vägra bolaget avdrag för kostnader för mervärdesskatt respektive räntor.
Läs

Nytt inlägg på domarbloggen

2020-04-21
Dagens blogg handlar om förverkande.
Läs