Dom i mål om banktjänstemän

2020-07-01

Tre tjänstemän vid en bank i Blekinge skrev i mars 2017 ett rekommendationsbrev. I brevet uttalade de sig fördelaktigt om den man från Blekinge som senare dömdes för omfattande bedrägerier. Mannen var kund i banken. De tre bankanställda åtalades sedan för osant intygande.

Tingsrätten har kommit fram till att två av tjänstemännen hade sådana uppgifter om mannen att de måste ha förstått att de tog en beaktansvärd risk, när de skrev rekommendationsbrevet, och att de var likgiltiga inför den risken. På så sätt hade de uppsåt till osant intygande. Den tredje banktjänstemannen hade inte denna information. Tingsrätten anser därför inte att den tjänstemannen hade uppsåt till brott och frikänner i denna del.

- Även de båda andra frikänns av tingsrätten, eftersom det har gått alltför lång tid från brottet tills de blev åtalade, säger rättens ordförande Lars Friedner. Brottet osant intygande preskriberas efter två år.

Åklagaren hade begärt att de tre skulle dömas för grovt osant intygande. Det brottet har en längre preskriptionstid. Men tingsrätten har kommit fram till att brotten inte kan ses som grova. En nämndeman vill dock döma två av banktjänstemännen för grovt brott. Enligt hans mening ska de dömas till villkorlig dom och böter.

Andra nyheter

Dom i mål om förhandsbesked om mervärdesskatt

2020-07-02
En privat tandvårdskliniks förvärv av tjänster från en utländsk tandläkare har ansetts avse mervärdesskattepliktig personaluthyrning, inte från skatteplikt undantagna tandvårdstjänster.
Läs

Utdragen misshandel mot en kvinna bedömd som synnerligen grov misshandel

2020-07-02
Gärningsmannen, som var kvinnans pojkvän, döms för bl.a. synnerligen grov misshandel till fängelse sex år. Vid straffmätningen har också beaktats att gärningsmannen tidigare dömts för allvarlig våldsbrottslighet.
Läs

Två bostadsrättshavare får en ny tid för att överklaga ett bygglovsbeslut

2020-07-02
Stadsbyggnadsnämnden hade inte skickat ett meddelande om ett beviljat bygglov i Gubbängen i Stockholm till två bostadsrättshavare. Nu får de en ny tidsfrist för att överklaga beslutet.
Läs

Förvaltningsrätten anser att Arbetsmiljöverket inte har haft grund för att förbjuda Scenkonst Öst AB att använda robot i föreställningen The Last Fish.

2020-07-02
<p>Av Arbetsmilj&ouml;verkets f&ouml;reskrifter f&ouml;r maskiner (AFS 2008:3) framg&aring;r att f&ouml;reskrifterna inte g&auml;ller f&ouml;r maskiner f&ouml;r f&ouml;rflyttning av akt&ouml;rer vid artistiska framtr&auml;danden. F&ouml;rvaltningsr&auml;tten anser att roboten &auml;r en s&aring;dan maskin f&ouml;r f&ouml;rflyttning av akt&ouml;rer vid artistiska framtr&auml;danden. Arbetsmilj&ouml;&shy;verkets f&ouml;reskrifter f&ouml;r maskinen g&auml;ller d&auml;rf&ouml;r inte f&ouml;r roboten. F&ouml;rvaltningsr&auml;tten anser vidare att de s&auml;kerhets&aring;tg&auml;rder som Scenkonst &Ouml;st AB vidtagit varit tillr&auml;ckliga f&ouml;r att betryggande s&auml;kerhet mot oh&auml;lsa och olycksfall ska anses f&ouml;religga. F&ouml;rvaltningsr&auml;tten anser mot denna bakgrund att Arbets&shy;milj&ouml;verket inte haft grund f&ouml;r sitt beslut att f&ouml;rbjuda Scenkonst &Ouml;st AB att anv&auml;nda den aktuella roboten i f&ouml;re&shy;st&auml;llningen <em>The Last Fish,</em> om inte roboten uppfyller kraven i Arbetsmilj&ouml;verkets f&ouml;reskrifter om maskiner och Scenkonst &Ouml;st AB utformar en f&ouml;rs&auml;kran om &ouml;verensst&auml;mmelser och CE-m&auml;rker roboten samt ser till att roboten har skydd f&ouml;r att f&ouml;rhindra arbetstagare att n&aring; in i maskinens arbets&shy;omr&aring;de. F&ouml;rvaltningsr&auml;tten upph&auml;ver d&auml;rf&ouml;r, med bifall till &ouml;verklagandet, Arbetsmilj&ouml;verkets beslut. Ordf&ouml;rande f&ouml;r r&auml;tten &auml;r skiljaktig och anser att Arbetsmilj&ouml;verket haft fog f&ouml;r sitt beslut och att &ouml;verklagandet ska avsl&aring;s.</p>
Läs

Dom i mål om rätt att ta del av allmän handling

2020-07-02
Dom i mål om rätt att ta del av allmän handling.
Läs