Även hovrätten bedömer de s.k. bildragningarna som misshandel

2019-02-28

 

Tillvägagångssättet var gemensamt på det sättet att i samtliga fall hade gärningsmännen bett brottsoffret om hjälp att hitta vägen. När man skulle tacka för hjälpen tog passageraren i bilen tag i brottsoffrets arm. På detta sätt tvingades brottsoffret att följa med bilen när föraren körde i väg.

 

Hovrätten slår i sina domskäl fast att brottsoffren har försatts i en försvarslös och skrämmande situation och att gärningsmännens agerande har varit både omdömeslöst och farligt. ”Avgörande för om brotten ska bedömas som grov misshandel är emellertid om gärningarna, på det sätt som anges i bestämmelsen om grov misshandel i 3 kap. 6 § brottsbalken, har varit livsfarliga eller om gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet eller råhet” säger hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth.

 

Hovrätten konstaterar att det varit fråga om korta händelseförlopp. En del av händelserna avbröts i omedelbar anslutning till att bilen kom i rullning. I de andra fallen har det rört sig om relativt korta sträckor. De skador som uppkommit har i de flesta fall bestått av blåmärken eller skrapsår. Syftet har inte primärt varit att orsaka skada. Sammantaget kommer hovrätten fram till att handlandet inte, på det sätt som avses i den angivna bestämmelsen, kan anses ha varit livsfarligt eller inneburit särskild hänsynslöshet eller råhet. Även hovrätten bedömer därför brotten som misshandel av normalgraden.

 

Däremot anser hovrätten att vissa av gärningarna har ett högre straffvärde än vad tingsrätten funnit. Det sammanlagda straffvärdet för en vuxen person överstiger motsvarande ett års fängelse. Främst med hänsyn till gärningsmännens låga ålder kan påföljden stanna vid skyddstillsyn. Brottens allvar gör dock att det inte är tillräckligt att förena skyddstillsynerna med samhällstjänst. De bör i stället kombineras med en månads fängelse för var och en av de två gärningsmännen.

 

Liksom vid tingsrätten dömdes en tredje person för två fall av medhjälp till misshandel till villkorlig dom och böter.

 





Senast ändrad: 2019-02-26 För mer information kontakta:

Bob Nilsson Hjorth
hovrättsråd och vice ordf.
040-35 58 34

Ulrika Ohlsson
hovrättsråd
040-35 58 43

Målnummer:

B 975-18

Andra nyheter

Prövningstillstånd delvis meddelat i mål om laglighetsprövning enligt kommunallagen

2019-03-01
Laglighetsprövning enligt kommunallagen. Frågan om ett utskott i en kommun har överskridit sina befogenheter när det beslutat att godkänna ett avtal om reservation av kommunal mark för en förenings räkning (Mål nr 3425-18, Kammarrätten i Göteborgs mål nr 310-18).
Läs

Person häktad misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person, grovt brott

2019-03-01
Tingsrätten har i dag häktat en person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person, grovt brott, under perioden 10 april 2018 till 30 september 2018 i Stockholms län.
Läs

Person häktad misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige

2019-03-01
Tingsrätten har i dag häktat en person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, under perioden 27 juli 2017 till 26 februari 2019 i Stockholm.
Läs

Tilltalade i Guldhedsmålet släppta ur häkte

2019-03-01
Den 27 februari hölls den sista förhandlingsdagen i det så kallade Guldhedsmålet (mål B 6955-18). Tingsrätten har idag beslutat att fyra av de fem tilltalade personerna inte längre ska vara häktade.
Läs

Prövningstillstånd meddelat i mål om vitesföreläggande enligt skollagen

2019-03-01
Fråga om en fristående grundskola som har begränsat utbildningen till att avse elever med ett omfattande behov av särskilt stöd, får lägga hemkommunens bedömning avseende tilläggsbeloppet för en viss elev till grund för beslutet om eleven ska tas emot vid skolan eller inte (Mål nr 314-19, Kammarrätten i Stockholms mål nr 5852-18).
Läs