Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

17-åringen döms för mordet på den hemlöse i Hässleholm

2017-06-15

 Den 9 augusti 2016 dödades en tysk hemlös man på gångbron vid tågstationen i Hässleholm. Han hade fått tre knivhugg i ryggen. En då 17-årig man åtalades för mord. Tingsrätten frikände honom helt. Hovrätten har i dag dömt 17-åringen för mordet.

Share Öppna i ny flik

Frikännande dom i mål om ansvar för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt

2017-06-15

 Högsta domstolen konstaterar att en person inte kan fällas till ansvar för underlåtenhet att avslöja ett brott som han eller hon kan misstänkas ha begått. Fyra män frikänns därför från ansvar för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt.

Share Öppna i ny flik

Förundersökning om mutmisstankar mot företrädare för SCA läggs ned

2017-06-15

 Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har idag beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen läggs ned i sin helhet.

Share Öppna i ny flik

Högsta domstolen dömer Polis för tjänstefel - Använde sin tjänstehund för att ta fast en flyende klottrare

2017-06-14

 Hundförande polis Lars Stenberg upptäckte två personer som klottrade i en gångtunnel. Klottrarna sprang från platsen och polisen kommenderade hunden att stoppa den ene klottraren. Hunden sprang ifatt och bet tag i klottraren. Tingsrätten fällde polisen Lars Stenberg för tjänstefel, men hovrätten ansåg att gärningen var ringa och ogillade åtalet. Efter riksåklagarens överklagande bifaller Högsta domstolen åtalet och dömer polisen för tjänstefel.

Share Öppna i ny flik

Karim Alaa Hussain döms till fängelse för försök till mord på tåg

2017-06-12

 Uppsala tingsrätt har idag dömt Karim Alaa Hussain för försök till mord m.m. till fängelse i åtta år och sex månader. Den dömde mannen har vidgått att han upprepade gånger huggit målsäganden med en kniv men anfört att det skett i nödvärn. Tingsrätten har funnit att så inte varit fallet och dömt Karim Alaa Hussain i enlighet med åtalet.

Share Öppna i ny flik

Regeringen stärker skyddet mot näthat

2017-06-12

  en lagrådsremiss föreslår regeringen att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. Bland annat införs ett nytt brott som gör det straffbart att sprida vissa integritetskänsliga bilder och uppgifter.

Share Öppna i ny flik

Skärpt lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte

2017-06-12

 I en lagrådsremiss föreslår regeringen flera lagändringar som ytterligare stärker skyddet för barn mot att utsättas för sexuella övergrepp av vuxna.

Share Öppna i ny flik

Upphovsrättsintrång är inte brottslighet av sådan art att det finns skäl för fängelse också när straffvärdet är måttligt

2017-06-12

 En man som hade laddat upp ett drygt 100-tal filmer och TV-serier och medverkat i administrationen av en s.k. fildelningssajt åtalades och dömdes för upphovsrättsintrång. Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd när det gäller frågan om hur påföljden ska bestämmas och har nu dömt mannen till villkorlig dom och böter.

Share Öppna i ny flik

Pedofilmisstänkte tränaren hittades inte- Nu går han helt fri

2017-06-12

 Södertörns tingsrätt har därför beslutat att den åtalade Patrik Windahl, född 1969, inte längre ska vara häktad i sin utevaro. Målsägandebiträdet och den offentlige försvararen ges tillfälle att inkomma med kostnadsräkningar. Tingsrätten kommer därefter att skriva av målet såvitt avser de nu nedlagda åtalen.

Share Öppna i ny flik

Bättre möjlighet att använda streamingtjänster på Europaresan

2017-06-09

 å ministerrådets möte i går antogs en EU-förordning som ger konsumenter bättre möjlighet att använda streamningstjänster för bland annat sport, film och tv-program när de är på resa i EU.