Fängelsestraff och skyddstillsyn efter grov knivmisshandel
2019-02-11 | Hovrätten för västra sverige
Grov misshandel
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom för grov misshandel men fick i hovrätten för Döld namn endast sin påföljd ändrad. I stället för ett fängelsestraff om ett år och sex månader döms den tilltalade nu till skyddstillsyn förenad med tre månaders fängelse. Tingsrättens skadeståndsbeslut står fast.
Hovrättens prövning av överklagandet
Hovrätten konstaterade att gärningen, att den tilltalade avsiktligen stack en kniv i magen på målsäganden, var utredd som grov misshandel och avvisade nödvärnsinvändningen. Tolkningsfrågan om målsägandens förflyttning bedömdes till förmån för vittnet Döld namn berättelse om att målsäganden närmat sig snabbt men utan knuten näve. I övrigt anslöt hovrätten till tingsrättens faktiska bedömningar.
Bevisning och gärningsbeskrivning
– Vittnesmålet från ett vittne, Döld namn, bekräftade att den tilltalade själv uppgett att hon huggt eller stuckit med kniven och hotat målsäganden.
– Döld namn framstod som särskilt trovärdigt och styrkte att målsäganden närmade sig i hög fart, vilket gav den tilltalade anledning att uppleva situationen som obehaglig men inte nödvärnsmässig.
– Ytterligare vittnen gav varierande beskrivningar, men hovrätten delade tingsrättens bedömning att det saknades förutsättningar för ansvarsfrihet.
Påföljd och skadestånd
– I tingsrätten dömdes den tilltalade till fängelse i ett år och sex månader. På överklagande fastslog hovrätten att brottets art och straffvärde talade för fängelse, men eftersom den tilltalade var under 21 år vid brottstillfället och hade behov av stöd och övervakning, uttalade hovrätten sig för skyddstillsyn förenad med fängelse enligt 28 kap. 3 § brottsbalken. Fängelsestraffet bestämdes till tre månader.
– Angående skadestånd till målsäganden godkände den tilltalade i hovrätten ett belopp om 40 000 kr, men hovrätten fann tingsrättens ursprungliga skadeståndsbeslut på 55 000 kr förenligt med praxis och lät detta stå fast.
– Den tilltalade ålades i tingsrätten även en avgift till brottsofferfonden om 800 kr.
Beslag och sekretess
Kniven med tillhörande fodral som använts vid brottet förklarades förverkad i tingsrätten och beslaget ska bestå. Hovrätten beslutade att sekretessbestämmelsen i 21 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen fortsatt ska gälla för journalanteckningar som lagts fram inom stängda dörrar.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade döms till fängelse i ett och ett halvt år för grov misshandel efter att ha stuckit målsäganden med kniv i magen i Almenparken vid Drottninggatan i Karlstad den 7 juli 2018. Rätten förkastar självförsvarskravet och ålägger den tilltalade att betala 55 000 kronor i skadestånd. Enligt domen uppstod ett bråk mellan den tilltalade och målsäganden utanför en restaurang vid Almenparken....