Bokföringsbrott i likvidatorsuppdrag ger villkorlig dom
2024-05-03 | Svea hovrätt
Brott mot borgenärer m.m.
Den tilltalade överklagade en tingsrättsdom där han dömts för två fall av bokföringsbrott. Hovrätten har nu, efter prövning i sak, fastställt tingsrättens bedömning av skuldfrågan och påföljd.
Bakgrund och överklagande
Den tilltalade, som varit förordnad likvidator för en juridisk person, åtalades för två åtalspunkter gällande försenad årsredovisning. Åtalspunkterna avsåg räkenskapsår som löpte från 2016-11-01 till 2017-10-31 respektive från 2017-11-01 till 2018-10-31. Åklagaren yrkade fällande dom för bokföringsbrott begångna av uppsåt, tillsammans med skärpt påföljd till villkorlig dom och 60 dagsböter. I tingsrätten dömdes den tilltalade för bokföringsbrott enligt 11 kap. 5 § första stycket brottsbalken, med villkorlig dom och 40 dagsböter, samt avgift till brottsofferfonden. Den tilltalade överklagade domen i hovrätten och förnekade uppsåt, alternativt att brotten var ringa eller preskriberade.
Hovrättens bedömning
Hovrätten konstaterar att den tilltalade haft insiktsuppsåt: han var medveten om att bokföringen inte var fullständig och om de krav på tidpunkt för årsredovisning som gällde. För åtalspunkt 1.1 bedömdes den långa förseningen – mer än ett år efter föregående årsredovisning – utgöra ett brott av normalgraden. För åtalspunkt 1.2, där förseningen var över fem månader och ett återfall, fastställde hovrätten också bedömningen som brott av normalgraden. Hovrätten fann därmed den tilltalade skyldig till uppsåtligt bokföringsbrott på båda punkter.
Hovrätten prövade påföljdsfrågan och noterade att straffvärdet var något högre än vad tingsrätten funnit, men konstaterade att denna bedömning i praktiken motsvarade någon månads fängelse i straffvärde – samma utgång som i tingsrätten. Med hänsyn till den tilltalades yrkesmässiga hinder i egenskap av advokat specialiserad inom insolvensrätt fastställdes villkorlig dom och 40 dagsböter enligt tingsrättens bedömning.
Påföljd och rättsliga konsekvenser
Hovrätten fastställde tingsrättens dom i sin helhet. Påföljden blir villkorlig dom med 40 dagsböter om vardera 830 kronor samt en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor. Den tilltalade har inte rätt till ersättning för försvararkostnader, eftersom domen inte mildrats.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade har i egenskap av likvidator dömts för bokföringsbrott genom att inte ha fullgjort sin bokföringsskyldighet. Brotten avser att årsredovisningar för två räkenskapsår inte upprättats inom de föreskrivna tidsramarna, vilket försvårat möjligheten att bedöma bolagets ekonomiska ställning. Enligt domen hade den tilltalade, som agerade som likvidator i ett bolag under likvidation, ett an...