Cafékedjebolag döms för ogiltigt avskedande och utebliven lön
2019-10-29 | Södertörns tingsrätt
En tingsrätt har funnit att den svarande – ett cafékedjebolag som drev flera franchisecaféer – avskedade sin anställda i strid med lagen om anställningsskydd. Bolaget ska nu betala ersättning för utebliven lön, semesterersättning, allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd efter att ha underkänt företagets invändningar om både anställningsform och grund för avsked.
Bakgrund
Den svarande anställde den kärande som barista på ett av sina franchisecaféer i början av 2017. Enligt ett skriftligt anställningsavtal var anställningen tidsbegränsad med automatisk övergång till tillsvidareanställning om inget annat avtalades före avtalstidens utgång. Det är ostridigt att käranden avskedades den 12 maj 2017 och omedelbart tvingades lämna sin tjänst.
Felaktiga löneutbetalningar
Tingsrätten konstaterade att den svarande inte betalade ut lön för 37 261 kronor av de timmar som käranden faktiskt arbetat. En omfattande granskning av kassarapporter och vittnesmål visade att käranden regelmässigt arbetade längre än den formellt avtalade ordinarie arbetstiden. Bolaget misslyckades med att visa att övertiden var obehörig och ska därför ersätta den uteblivna lönen plus ränta.
Underlåten semesterersättning
Trots att semesterersättning enligt lag skulle ha utbetalats senast en månad efter anställningens upphörande betalade bolaget inget alls. Käranden har därmed rätt till 12 047 kronor i semesterersättning (12 % av intjänad lön) samt 10 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen.
Tvist om anställningsform
Bolaget hävdade i domstol att anställningen förblev tidsbegränsad genom ett nytt avtal den 10 mars 2017. Tingsrätten fann dock styrkt att detta avtal var äkta, vilket innebar att käranden vid avskedandet fortfarande hade en allmän visstidsanställning – inte en tillsvidareanställning.
Ogiltigt avskedande
Enligt rättens bedömning saknades laga grund för avskedande eller saklig grund för uppsägning. Bolaget hade inte följt formkraven – ingen skriftlig avskedshandling med besvärshänvisning överlämnades personligen, och inget varsel gavs i tid. Avskedandet förklarades därför ogiltigt.
Ekonomiskt skadestånd och rättegångskostnader
På grund av ogiltigt avskedande tillerkändes käranden ett allmänt skadestånd om 30 000 kronor samt 1 210 kronor i ekonomiskt skadestånd för den sista arbetsdagen. Däremot delade tingsrätten rättegångskostnaderna mellan parterna, mot bakgrund av att båda vunnit och förlorat i delmål.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Ett aktiebolag som bestridit ett vräkningsyrkande fick i tingsrätten genom förlikning rätt att bli kvar i lokalen fram till årsskiftet. Dessutom tillerkändes bolaget ersättning för delar av rättegångskostnaderna. Tvisten mellan ett caféaktiebolag (den svarande) och en annan näringsidkare (käranden) gällde rätten till fortsatt besittning av en hyreslokal. Efter att ärendet överlämnats från Kronof...