Penningtvätt vid Swish-bedrägerier
2022-05-30 | Västmanlands tingsrätt
Penningtvättsbrott
En person har dömts för två fall av penningtvätt efter att ha mottagit och vidareförmedlat pengar som bedragare fått offer att swisha via Facebook.
Händelseförlopp
I juni och juli 2020 blev två personer kontaktade via Facebook av någon som utgav sig för att vara en bekant respektive en tidigare arbetsgivare. Den första målsäganden ombads swisha 2 750 kronor den 26 juni 2020 och den andra målsäganden ombads swisha 1 000 kronor den 6 juli 2020 till ett telefonnummer som enligt Swish-leverantören tillhörde den tilltalade. Båda målsägandena fick senare veta att det inte var deras bekanta som kontaktat dem utan att Facebookkontona hade kapats.
Pengarna kom in på ett Nordea-konto som enligt banken ägdes av den tilltalade. Samma dag som insättningarna gjordes, fördes väsentliga delar av beloppen vidare via Swish till bland annat ett företag (GOBIT AB) och en privatperson. Efter avslutade överföringar återstod endast småsummor på kontot.
Tingsrättens bedömning
Tingsrätten fann att åklagaren presenterat den bevisning som rimligen kan krävas för fällande dom: målsägandenas vittnesmål, uppgifter från Swish-leverantör och bank samt skriftlig bevisning. Den tilltalade har förnekat ansvar och hävdat att han aldrig använt kontot eller haft kännedom om de transaktioner som skett, men saknat förmåga att förklara hur någon obehörig kunnat disponera konto och telefonnummer. Rätten bedömde att den tilltalade medvetet mottagit och vidareförmedlat pengar som härrörde från bedrägeri och därför dömdes för två fall av penningtvättsförseelse.
Dom och påföljd
Den tilltalade döms till 50 dagsböter om 50 kronor vardera. Utöver påföljden ska den tilltalade betala skadestånd till de två målsägandena med tillsammans 3 750 kronor med ränta. Dessutom åläggs en avgift om 800 kronor till brottsofferfonden.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.