Svarande bolag förpliktas betala revisionsarvode efter tvist
2021-06-07 | Västmanlands tingsrätt
Västmanlands tingsrätt har i en tvist mellan ett revisionsbolag och det svarande bolaget fastställt att det svarande bolaget ska erlägga ett arvode om 23 263 kronor jämte dröjsmålsränta samt ersätta rättegångskostnader. En yrkad avgift för betalningspåminnelse avslogs.
Bakgrund
Det svarande bolaget ingick i slutet av 2019 ett avtal om revision av räkenskapsåret 2019 med ett revisionsbolag. En revisor och en revisorsassistent från revisionsbolaget genomförde under 2020 revision och upprättade ett PM med iakttagelser och förslag till förbättringar. Under arbetet konstaterades omfattande oordning i bokföring och bristande interna rutiner, vilket medförde stor resursåtgång.
Revisionsbolaget fakturerade en delfaktura (nummer 2673) om 20 554 kronor, vilken det svarande bolaget betalade. Slutfaktura (nummer 2703) avsåg revision och konsultationer mellan den 3 juni och den 9 juli 2020 på totalt 23 263 kronor. Denna faktura förföll den 19 juli 2020 och har enligt revisionsbolaget motsvarat utfört arbete på skäligt sätt.
Parternas yrkanden
Kärande bolag yrkade att tingsrätten skulle förplikta det svarande bolaget att:
- betala 23 263 kronor jämte dröjsmålsränta enligt 6 § räntelagen från den 19 juli 2020,
- ersätta en avgift för betalningspåminnelse om 60 kronor,
- ersätta rättegångskostnader.
Det svarande bolaget bestridde betalningsskyldigheten för den slutliga fakturan och hävdade att inget uppdrag om det fakturerade arbetet beställts. Bolaget ansåg att den sammanlagda fordran om 43 807 kronor var oskälig.
Tingsrättens skäl och beslut
Tingsrätten konstaterade att parterna ingått uppdrag enligt ett undertecknat uppdragsbrev med allmänna villkor baserade på FAR:s rekommendationer. Där anges att revisorn i avsaknad av särskilda överenskommelser ska debitera ett skäligt arvode med hänsyn till resursåtgång och uppdragets komplexitet.
PM och fakturaunderlaget visade att omfattande arbete med revision och konsultation utförts i juni och juli 2020. Ingen särskild beställningsskyldighet för varje arbetsmoment kunde visas. Tingsrätten ansåg därför att faktura nummer 2703 avsåg arbete som utförts och fakturerats med skäligt belopp, och förpliktade det svarande bolaget att erlägga 23 263 kronor.
Tingsrätten bedömde vidare att dröjsmålsränta ska utgå enligt 6 § räntelagen från fakturans förfallodag. Yrkandet om ersättning för betalningspåminnelse avslogs då inget avtal om sådan avgift förelåg. Slutligen dömdes det svarande bolaget att ersätta kärande bolagets rättegångskostnader om 11 990 kronor.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.