Systematiska bedrägerier mot äldre
2025-05-08 | Attunda tingsrätt
Bedrägeri och annan oredlighet
Systematiska bedrägerier mot äldre
Systematiska bedrägerier mot äldre
En person har vid Attunda tingsrätt dömts för en lång rad bedrägerier och grova ockerbrott riktade mot äldre män. Genom att påstå sig erbjuda sällskap eller så kallad “sugardejting” har den tilltalade förmått flera målsäganden att följa med till bensinstationer, bankomater eller butiker – och därefter olovligen använt deras kort eller fått pengar överlämnade. Sammanlagt döms den tilltalade för tre fall av bedrägeri, tre fall av grovt bedrägeri och nio fall av grovt ocker. Straffet blir fängelse i två år och två månader, fortsatt häktning och skadestånd på nära 877 000 kronor.
Bakgrund och gärningsmönster
– Den tilltalade har, enligt domen, erbjudit olika former av betalning för sällskap och sexuella tjänster.
– Sju målsäganden har varit över 77 år och lidit av kognitiva svårigheter.
– I flera fall har den tilltalade besökt målsäganden i hemmet, kört dem till bensinstationer för kortköp om cirka 100 kronor och därefter utnyttjat deras förtroende för stora uttag eller överföringar.
– Gärningarna har skett i Stockholms län under perioden november 2023 – januari 2025.
Dom och påföljd
– Brottsrubricering: bedrägeri (3 fall), grovt bedrägeri (3 fall), grovt ocker (9 fall).
– Tingsrätten konstaterar att brotten varit planerade, systematiska och hänsynslösa mot personer i särskilt utsatt situation.
– Påföljd: fängelse 2 år och 2 månader.
– Den tilltalade ska sitta kvar i häkte tills straffet kan verkställas.
Skadestånd, förverkande och avgift
– Den tilltalade ska ersätta målsäganden med sammanlagt cirka 877 000 kronor i skadestånd (exklusive ränta).
– Tre beslag av brottsvinster ska förverkas – totalt 25 205 kronor.
– Avgift till brottsofferfonden: 1 000 kronor.
Sekretess och övrigt
– Sekretess gäller för den tilltalades adressuppgifter i domen.
– Staten står för försvarares och målsägandebiträdets kostnader med hänsyn till påföljdens längd och den tilltalades ekonomiska förhållanden.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En person överklagade tingsrättens dom om bedrägerier, grovt bedrägeri och grovt ocker. Svea hovrätt ändrar nu en av gärningarna från grovt ocker till grovt bedrägeri, fastställer brottstiden, justerar skadestånd och beslutar att den tilltalade ska förbli häktad tills fängelsestraffet kan verkställas. I övrigt står tingsrättens dom fast. Den tilltalade överklagade tingsrättens dom och yrkade i fö...
Den tilltalade har i tingsrätten i Attunda dömts för ringa stöld, en gärning som ägde rum den 4 maj 2023 vid en butik i Sollentuna kommun. Enligt domen ska den tilltalade ha tagit varor till ett värde av 228 kronor från butiken, där gärningen bland annat innebar att vissa varor stoppades in i den tilltalades klädsel. Händelsen dokumenterades genom anmälan, fotografier av de tillgripna varorna sam...