Penningtvätt: Tilltalad döms för oaktsam penningtvättsförseelse
2024-10-29 | Uppsala tingsrätt
Penningtvättsbrott
En dom fastställer straff för penningtvättsförseelse
Uppsala tingsrätt har i ett mål från den 29 oktober 2024 funnit att den tilltalade genom oaktsam hantering av pengar med brottsligt ursprung begått penningtvättsförseelse. Enligt domen mottog den tilltalade en insättning på 48 000 kr via sitt bankkonto, varvid pengarna omsattes genom kortköp och köp via swish. Syftet med åtgärderna var att dölja pengarnas kriminella bakgrund.
Bakgrund och rättslig bedömning
Under utredningen framkom det att den tilltalade, efter att ha blivit kontaktad via en annons i en sökjobbgrupp på sociala medier, agerade på instruktioner från okända personer. Dessa informerade om att pengarna härstammade från spelvinster och bad den tilltalade följa deras anvisningar. Trots möjligheten att ifrågasätta transaktionens laglighet uppgav den tilltalade att han inte gjorde någon vidare undersökning – en inställning som enligt tingsrätten bidrog till att den risk som var kopplad till att hantera kriminellt härledda medel inte avsåg att undvikas.
Tingsrätten konstaterade att den tilltalade med hjälp av tillgänglig bevisning, inklusive hans egna uppgifter, agerade med insiktsuppsåt gentemot att han hanterade medel av brottsligt ursprung. Samtidigt beaktades den tilltalades personliga förutsättningar, där bristen på kritisk bedömningsförmåga och en allmän lättluradhet betonades. Med behandlingens bakgrund fastställdes att gärningen ska rubriceras som penningtvättsförseelse och straffet anpassades därefter till dagsbotsnivå.
Påföljd och övriga kostnader
Domslutet innebär att den tilltalade åläggs att betala 30 dagsböter om 50 kr vardera, vilket sammanlagt utgör 1 500 kr. Utöver bötesstraffet ska den tilltalade erlägga skadestånd med 48 000 kr samt erlägga en avgift på 800 kr till brottsofferfonden. Därtill har en ersättning om 6 009 kr meddelats som ska ersättas av staten.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.