Egenmäktighet med barn: hovrätten fastställer fängelsedom
2016-09-08 | Göta hovrätt
Brott mot familj
Göta hovrätt har i överklagandefrågan fastställt tingsrättens dom mot den tilltalade för grov egenmäktighet med barn. Den tilltalade hade yrkat friande dom eller i andra hand att gärningen skulle rubriceras som normalgraden av brottet och leda till villkorlig dom, men hovrätten fann tingsrättens bevisvärdering och påföljdsbedömning fullt hållbara.
Överklagande och domskäl
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom med invändningar om bristande bevisning och menade att brottet inte uppfyllde kraven för grov egenmäktighet med barn. Han åberopade bland annat iranska domstolsbeslut, e-postkommunikation och fotografier som stöd för sin version om att dottern skulle tas till England. Hovrätten prövade målet i sak, spelade upp de förhör som hållits i tingsrätten och genomförde ytterligare förhör med den tilltalade och målsäganden.
Hovrätten konstaterade att målsägandens uppgifter, understödda av ett vittnes berättelse och den omedelbara kontakten med polis efter återkomsten till Sverige, framstod som trovärdiga. Den tilltalades förklaringar bedömdes som motsägelsefulla och de dokument från Iran som han lagt fram ansågs inte tillföra avgörande stöd. Hovrätten fann därmed, i likhet med tingsrätten, att brottet skulle rubriceras som egenmäktighet med barn, grovt brott.
Åtal och bevisning
Åklagaren hade åtalat den tilltalade för grov egenmäktighet med barn enligt 7 kap. 4 § första och tredje styckena brottsbalken. Hovrätten fann bevisningen i huvudsak densamma som i tingsrätten – framför allt målsägandens och ett vittnes berättelser – och bedömde att beviskraven för en fällande dom var uppfyllda. Försvararens åberopade bevisning avfärdades som otillräcklig för att rubba tingsrättens slutsats.
Påföljd och ersättning
Hovrätten gjorde samma påföljdsbedömning som tingsrätten och fastställde fängelsestraffet till åtta månader. Den tilltalade ålades också, i enlighet med tingsrättens dom, att betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.
Hovrätten justerade ersättningen till försvararen och målsägandebiträdet. Försvararen tillerkändes ersättning för 16 timmars arbete, vilket motsvarar 39 098 kronor. Målsägandebiträdet erhöll 25 563 kronor. Kostnaden för försvararen och målsägandebiträdet i hovrätten ska i övrigt bäras av staten.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Tilltalad dömd för grov egenmäktighet med barn Ingress En person har dömts vid Norrköpings tingsrätt för grov egenmäktighet med barn efter att ha hållit ett barn olovligen skilt från den andra vårdnadshavaren från 24 februari till 9 juli 2015. Domen grundar sig på målsägandens och ett vittnes berättelser, polisrapport och inspelade samtal, och innehåller en fällande dom på åtta månaders fängel...