Hovrätt fastställer fällande dom för penningtvätt efter överklagat frikännande
2024-01-09 | Svea hovrätt
Penningtvättsbrott
Svea hovrätt har i ett överklagande från tingsrätten ändrat det tidigare frikännande utslaget och dömt den tilltalade för två fall av penningtvätt. Påföljden bestäms till villkorlig dom i kombination med dagsböter, samtidig utdöms skadestånd till målsägandena och avgift till brottsofferfonden.
Överklagat beslut och hovrättens bedömning
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom där han frikänts från åtal för penningtvätt vid två tillfällen den 11 november 2022 och där krav på skadestånd hade avslagits. Hovrätten har prövat målet skriftligen och funnit att det genom bevisningen framgår att den tilltalade mottog 84 122 kr respektive 80 000 kr från två målsäganden, pengar som härrörde från bedrägerier. Samma dag fördes medlen vidare och omsattes av den tilltalade, vilket utgör ett penningtvättsåtgärd enligt lagen om straff för penningtvättsbrott. Hovrätten konstaterar vidare att den tilltalade inte på ett trovärdigt sätt kunnat bortse från risken att pengarna härrörde från brott, vilket visar på likgiltighetsuppsåt. Tingsrättens frikännande bedöms alltså som felaktigt och ändras till fällande dom.
Påföljder och skadestånd
Hovrätten bedömer straffvärdet motsvara tre månaders fängelse men dömer den tilltalade till villkorlig dom tillsammans med 60 dagsböter på 50 kr vardera. Som skadestånd ska den tilltalade ersätta den ena målsäganden med 70 000 kr och den andra med 80 000 kr, båda beloppen med ränta från gärningsdagen. Dessutom ska den tilltalade erlägga en lagstadgad avgift till brottsofferfonden om 800 kr.
Vittnes- och statskostnader
Ett vittne, som även var representant för en statlig myndighet, har i hovrätten beviljats ersättning om totalt 2 768 kr för arbete och mervärdesskatt. Kostnaden belastar staten.
Bakgrund och gärningsbeskrivning
Enligt den åtalade beskrivningen har han upplåtit sitt bankkonto för mottagande av brottsligt härledda medel och därefter genom överföringar och köp försökt dölja deras ursprung. Åklagaren hävdade uppsåt och tingsrätten fann inte bevisningen tillräcklig, medan hovrätten konstaterar att den tilltalades handlande uppfyller rekvisiten för penningtvättsbrott med likgiltighetsuppsåt.
Jämförelse med tingsrättens dom
Tingsrätten frikände den tilltalade från penningtvättsbrott och avslog skadeståndskrav. Hovrätten ändrar denna bedömning och dömer för penningtvätt vid två tillfällen samt bifaller skadeståndsyrkandena i sin helhet.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
I en tredskodom vid Södertörns tingsrätt har den svarande dömts att omedelbart avflytta från en hyreslägenhet med tillhörande förråd och att erlägga samlade betalningskrav till Huge Bostäder AB. Domen meddelades den 13 maj 2019 efter att den svarande inte inkommit med något svaromål. Huge Bostäder AB väckte talan mot den svarande i frågor rörande obetalda hyror och avflyttning. Eftersom den svar...