Upprepade överträdelser av kontaktförbud gav fängelsestraff
2020-12-01 | Göteborgs tingsrätt
Kontaktförbud
En man har dömts av Göteborgs tingsrätt till två månaders fängelse efter att ha brutit mot ett utvidgat kontaktförbud vid tre tillfällen vid målsägandens bostad i Göteborg. Tingsrätten bedömer gärningarna som bevisade och motiverar påföljden med upprepat lagtrots.
Bakgrund
Den tilltalade delgavs den 13 september 2019 ett utvidgat kontaktförbud mot målsäganden. Förbudet omfattade bland annat att besöka, kontakta eller följa efter målsäganden samt att uppehålla sig på ett avgränsat gatunät kring bostad och arbetsplats i Göteborg.
Överträdelse av förbudet
Åklagaren åtalade den tilltalade för överträdelse av kontaktförbud vid tre tillfällen:
- Den 21 november 2019 stod han på Döld namn med insyn i målsägandens bostad.
- Den 11 januari 2020 körde han upp och tillbaka på samma gata i en personbil.
- Den 23 januari 2020 gick han längs Döld namn och hade återigen insyn i lägenheten.
Den tilltalade erkände vistelserna på gatorna men bestridde insynsdelarna för de två tillfällena.
Rättegång och bevisning
Rätten har hållit förhör med den tilltalade, målsäganden och vittnen. Som bevisning presenterades bland annat filmade bilder, fotografier, kartbilder och fordonshistorik. Två vittnen bekräftade att den tilltalade hade kunnat se in i bostaden vid två av tillfällena.
Domskäl och påföljd
Tingsrätten konstaterar att den tilltalade var medveten om förbudet och trots tidigare domar för liknande brott upprepade överträdelserna. Gärningarnas samlade straffvärde bedöms motsvara fängelse i två månader. Rätten anser att annan påföljd inte kan komma i fråga med hänsyn till gärningsmannens tidigare brottslighet och uppenbara lagtrots.
Skadestånd och avgifter
Målsäganden har biträtt åtalet och yrkat kränkningsersättning. Tingsrätten finner att den tilltalades agerande har inneburit en allvarlig kränkning och dömer till skadestånd om 5 000 kronor med ränta från den 23 januari 2020. Den tilltalade åläggs även att betala 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Hovrätten för västra Sverige har i en överklagan fastställt tingsrättens dom mot en person som vid upprepade tillfällen brutit mot ett kontaktförbud. Brottet avser tre överträdelser mellan den 21 november 2019 och den 23 januari 2020. Hovrätten anslöt till tingsrättens bedömning i alla delar, inklusive fängelsestraff och skadestånd. Den tilltalade överklagade tingsrättens dom och yrkade bland ann...
Hovrätten för Västra Sverige har i överklagat mål fastställt tingsrättens ansvarsdelsdom och dömt den tilltalade för olaga förföljelse, bestående av 86 fall av ofredande, ett fall av ringa misshandel samt 27 fall av överträdelse av kontaktförbud. Hovrätten ändrar tingsrättens skadeståndsbeslut och ålägger den tilltalade att betala 30 000 kronor i kränkningsersättning till målsäganden, jämte ränta...
Upprepad ofredande och kontaktförbudsbrott döms som olaga förföljelse Göteborgs tingsrätt har dömt den tilltalade för olaga förföljelse efter att ha ofredat och följt efter målsäganden under nästan ett år. Gärningarna, som skedde mellan maj 2017 och maj 2018, omfattar obehöriga e-postmeddelanden, röstmeddelanden, upprepade fysiska närmanden, ett grepp om armen samt flera överträdelser av ett...