Olaga hot och falskt larm – domstolens beslut om skyddstillsyn
2024-02-29 | Göteborgs tingsrätt
Brott mot allmän ordning
Brott mot frihet och frid
Sammanfattning
En dom i Göteborgs tingsrätt har lett till att den tilltalade dömts för både olaga hot och falskt larm. Händelserna, som inträffade under hösten 2022 respektive hösten 2023, bedöms ha begåtts med uppsåt trots påtaglig alkoholpåverkan. Den tilltalade åläggs nu skyddstillsyn med föreskrift om att genomgå en behandling enligt frivårdens bedömning.
Händelsebeskrivning
I båda brotten inträffade händelser på samma sted, Godvädersgatan i Göteborg. Vid det ena tillfället, den 12 november 2022, riktade den tilltalade hotfulla uttalanden mot en närstående person, vilket skapade en situation där målsäganden kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. Uttalandet omfattade hot om att "stycka" personen, något som fastslagits genom inspelade samtal och vittnesmål under utredningen.
Den 12 oktober 2023 skedde ett falskt larm då den tilltalade kontaktade larmcentralen. Under samtalet uppgav han att han dödat någon och att döda kroppar skulle finnas i hans bostad. Trots att den tilltalade medgav att han ringt larmcentralen så bestrider han att han haft uppsåt att framkalla en oriktig säkerhetsåtgärd. Utredningen, där även ett vittne från myndigheten medverkade, gav dock stöd för att han medvetet lämnat oriktiga uppgifter, vilket ledde till ett onödigt polisuppdrag.
Domstolens bedömning och påföljd
Tingsrätten fann att uppgifterna om det olaga hotet var tillförlitliga, med stöd av både målsägandens redogörelse och ytterligare bevisning. Det fastslogs att även om den tilltalade vid tillfällena var kraftigt påverkad av alkohol, fanns inga hinder för att han skulle förstå innebörden av sina uttalanden. På liknande grunder bedömdes falskt larm vara begånget med uppsåt genom att han medvetet lämnat felaktiga uppgifter.
Med hänsyn till den tilltalades tidigare brottslighet, kopplad till missbruk, och den aktuella händelsens karaktär, valde tingsrätten att utdöma skyddstillsyn. Som en del av påföljden ska den tilltalade genomgå den behandling som frivården finner lämplig. Utöver detta åläggs han att betala en avgift till brottsofferfonden, medan staten står för ersättningskostnaderna till drabbade.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade döms för två fall av falskt larm efter att ha ringt polisen och påstått att han mördat en kvinna. Händelserna inträffade på Solståndsgatan i Göteborg under sommaren 2020, och polisen kallades ut vid två tillfällen innan det stod klart att larmen var obefogade. Under kvällarna den 24 juli och den 29 juli 2020 ringde den tilltalade larmcentralen och uppgav att han hade mördat en kvi...