Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Sabotageåtal ogillas i hovrätten

2024-10-18 | Svea hovrätt

Allmänfarliga brott

Svea hovrätt har i en överprövning av en tidigare dom från Stockholms tingsrätt frikänt den tilltalade för sabotage som skulle ha ägt rum den 22 augusti 2022. Hovrätten har upphävt villkorlig dom, dagsböter och avgift till brottsofferfonden som tingsrätten ålagt den tilltalade. Dessutom har hovrätten beviljat offentligt biträde ersättning om 15 251 kronor, med staten som betalningsansvarig.

Bakgrund

Åklagaren hade i tingsrätten åtalat den tilltalade för sabotage 13 kap. 4 § 2 brottsbalken, efter att denne tillsammans med andra blockerade vägbanan i båda riktningarna vid Årstatunnelns mynning i Stockholms stad. Tingsrätten ansåg handlingen utgöra en allvarlig störning av den allmänna samfärdseln och dömde tilltalade till villkorlig dom, 70 dagsböter om 50 kronor (3 500 kronor) samt avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

Hovrättens prövning och motivering

Vid prövningen i hovrätten konstaterades att aktionen lett till att tunneln stängts av och utrymts av säkerhetsskäl, men att blockaden pågick under högst 30 minuter. Hovrätten fann att det inte framkommit att utryckningsfordon faktiskt hindrats, och att den risk för fördröjning som eventuellt uppstått inte i sig var tillräcklig för att uppfylla kravet på allvarlig störning enligt sabotagebestämmelsen.
Hovrätten kritiserade också åklagarens underlag för att beräkna samhällskostnaden, då det saknades detaljerad redovisning av kalkylvärden från Trafikverkets nyckeltalsmetod.

Överklagande och domskäl

Genom överklagandet hade den tilltalade yrkat frikännande, och hovrätten anslöt sig helt till denna linje. Hovrätten fann, till skillnad från tingsrätten, att brottet inte kunde anses utgöra allvarligt sabotage och ogillade åtalet på den grunden. Domstolen hänvisade till tidigare rättspraxis och gjorde samma bedömning som i mål nr Döld målnr (Svea hovrätt 2024-05-02).

Påföljd och ersättning

– Tingsrättens villkorliga dom, dagsböter och avgift till brottsofferfonden upphävs.
– Den tilltalade befrias från skyldighet att betala avgift till brottsofferfonden.
– Den offentliga försvararen tillerkänns ersättning om 15 251 kronor (varav 11 483 kronor för arbete, 700 kronor för tidsspillan, 18 kronor för utlägg och 3 050 kronor i moms). Staten står för kostnaden.

Faktaruta
Fakta
Värde
Brott
Sabotage (13 kap. 4 § 2 brottsbalken)
Händelsedatum
2022-08-22
Händelseplats
Stockholms stad
Underinstans
Stockholms tingsrätt
Tingsrättens påföljd
Villkorlig dom; 70 dagsböter à 50 kr (3 500 kr); brottsofferfond 800 kr
Överinstans
Svea hovrätt
Hovrättens utfall
Frikännande; påföljd upphävd; befrielse från brottsofferfondsavgift
Ersättning till offentligt biträde
15 251 kr (11 483 kr arbete, 700 kr tidsspillan, 18 kr utlägg, 3 050 kr moms)

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

Blockad vid oljehamn leder till fällande dom

Brott mot allmän ordning
Artikel
29 februari 2024

Den tilltalade döms av hovrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat infarten till en oljehamn och vägrat följa polisorder. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens frikännande dom och ålägger 60 dagsböter samt en avgift till brottsofferfonden. Åklagaren överklagade tingsrättens dom, där den tilltalade friades eftersom det enligt tingsrätten inte var bevisat att han deltagit i e...

Dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten

Brott mot allmän ordning
Artikel
7 september 2023

Den tilltalade döms i Malmö för ohörsamhet mot ordningsmakten En person som under en demonstration vägrade flytta sig från en trafikerad väg på Flintrännegatan i Malmö har dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten. Tingsrätten fann att den tilltalade med uppsåt deltog i en folksamling som påverkade den allmänna ordningen, vilket ledde till att han hindrade trafiken från att flöda fritt. Under den...

Dom för olaga intrång – civil olydnad leder till straff

Brott mot allmän ordning
Brott mot frihet och frid
Artikel
27 juni 2023

En svensk tingsrätt har idag meddelat dom mot den tilltalade för brottet olaga intrång. Domen handlar om en händelse där den tilltalade tillsammans med ett antal andra vid flera tillfällen gick in i en låst entré till en byggnad med politisk koppling. Enligt domen begicks gärningen med uppsåt och i syfte att genom fredlig civil olydnad väcka uppmärksamhet kring samhällsfrågor. Under det senare f...

9 februari 2023

En tilltalad har i Södertörns tingsrätts dom dömts för sabotage efter att ha deltagit i en aktion som allvarligt störde den allmänna samfärdseln. Domstolen slog fast att gärningen, utförd i samförstånd med andra under morgonrusningens trafik, ledde till omfattande störningar och samhällsekonomiska kostnader. Enligt domen deltog den tilltalade i en blockering av en av Stockholms centrala huvudled...