Den svarande förlorar rätten till pant i aktier efter medgivande i tingsrätten
2014-01-21 | Malmö tingsrätt
En tvist om pantförskrivning av 500 aktier i ett publikt bolag avgjordes av Malmö tingsrätt den 21 januari 2014. Den svarande hade initialt ifrågasatt giltigheten i pantsättningen men valde sedermera att medge kärandens talan. Tingsrätten fastställde därmed att käranden har rätt att ta panten i anspråk för betalning av en skuld.
Bakgrund
Käranden hade förvärvat fordran på en låntagare som uppgått till 1 000 000 kronor. Som säkerhet för lånet hade låntagaren tillsammans med den svarande ställt pant i 1 000 aktier i ett bolag som sedermera bytte namn till Döld namn AB. Av dessa aktier tillhörde den svarande 500 aktier, vilket hon pantförskrev genom att underteckna en revers.
Kärandens talan
Efter att låntagarens skuld förfallit till betalning och blivit fastställd av Kronofogdemyndigheten krävde käranden att få utöva sin panträtt även mot den svarandes andel av aktierna. Käranden åberopade att pantförskrivningen enligt reversen ger rätt att ta panten i anspråk för att täcka skuldens belopp.
Den svarandes inställning
Inledningsvis invände den svarande att pantsättningen var ogiltig och inte kunde göras gällande. Under förhandlingen valde hon dock att återkalla sina invändningar och medgav helt kärandens yrkande om att få ta i anspråk panten.
Domstolsavgörande
Malmö tingsrätt konstaterade att den svarandes medgivande innebär att kärandens fordran och panträtt är okontroversiella. Tingsrätten fann därför skäl att bifalla käromålet och fastställde att käranden har rätt att ta i anspråk den av den svarande pantställda egendomen.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.