Böter för för mörka bilrutor
2020-10-23 | Falu tingsrätt
Fordonsförordning
En person döms till penningböter efter att ha kört en personbil med otillåten mörk solfilm eller färgskikt på de främre sidorutorna.
Den tilltalade har vid en så kallad flygande besiktning stoppats av polis och döms nu av tingsrätten i Falu kommun för brott mot fordonsförordningen. Anledningen är att de främre sidorutorna på personbilen bedömdes ha otillräcklig ljusgenomsläpplighet, vilket strider mot gällande regler.
Händelse och utredning
Den tilltalade körde sin personbil på Nedre Gruvrisvägen den 19 maj 2020 när en polisman med specialutbildning för flygande inspektioner stannade fordonet. En okulär besiktning visade enligt polisen att ljusgenomsläppligheten var för låg. Den tilltalade förnekade brott och hävdade att bilen var i originalskick när den köptes på en svensk bilaffär, samt att rutorna överensstämde med reglernas miniminivå om 70 procent.
Åklagaren åberopade fotografier och vittnesförhör med polismannen. Försvaret menade att en mätning med instrument borde ha utförts för att säkerställa ljusgenomsläppligheten, och att det inte räcker med enbart okulär bedömning.
Rättens bedömning
Tingsrätten ansåg att polisens vittne, med erfarenhet från hundratals inspektioner, hade utfört en korrekt okulär bedömning och att det inte förelåg några tvivel om att rutorna var för mörka. Fotografierna stödde också att rutorna hade låg ljusgenomsläpplighet. Försvarets invändningar om avsaknad av mätinstrument föranledde ingen annan bedömning. Den tilltalade döms därmed för brott mot fordonsförordningen och Transportstyrelsens föreskrifter.
Påföljd
Tingsrätten fastställer påföljden till penningböter om 500 kronor.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En person som överklagat tingsrättens dom har i hovrätten dömts för 30 fall av häleri istället för det enda fall som angavs i den ursprungliga domen. I övrigt har hovrätten fastställt tingsrättens bedömningar avseende försök till bedrägeri, urkundsförfalskning och olaga integritetsintrång samt påföljd och skadestånd. Den tilltalade överklagade en villkorlig dom med 100 dagsböter om totalt 5 000 k...
Den tilltalade har i en lång och komplex rättegång dömts för flera brott, däribland grovt häleri, försök till bedrägeri, urkundsförfalskning samt olaga integritetsintrång. Enligt domen har den tilltalade under en längre period mottagit egendom genom brottsliga handlingar, i synnerhet genom att ta emot och sälja vidare mobiltelefoner och dataenheter till ett sammanlagt värde som överstiger 300 00...