Dråp med kniv – hovrätten fastställer tingsrättens dom
2019-06-20 | Svea hovrätt
Brott mot liv och hälsa
Överklagande och domslut
Hovrätten har i ett överklagande prövat tingsrättens dom mot den tilltalade, som dömts för dråp efter att ha tillfogat målsäganden dödande skador med kniv. Åklagarens yrkande om uppgradering till mord och skärpt påföljd avslogs, och hovrätten instämde i tingsrättens bedömning av brottsrubricering och påföljd.
Brottsutredning och bedömning
Hovrätten delade tingsrättens slutsats att den tilltalade med uppsåt berövat målsäganden livet genom att med kniv orsaka skador som ledde till förblödning. Åklagaren hade hävdat att kniven tryckts in i halsen vid två tillfällen, men rättsmedicinsk obduktion visade att de två såurkanalerna härrörde från ett ursprungligt sår där kniven förändrat riktning. Hovrätten fann därför att det inte var utrett att kniven medvetet återinsatts efter första sticket, och behöll rubriceringen dråp.
Påföljd, skadestånd och övriga åtgärder
Tingsrättens fängelsestraff på sex år fastställdes av hovrätten, som ansåg att varken den tid den tilltalade varit häktad med restriktioner (drygt sex månader) eller övriga omständigheter motiverade någon ändring. Den tilltalade ska fortsatt sitta häktad till dess domen vinner laga kraft eller straffet kan verkställas. Beslaget av kniven och av målsägandens kläder ska bestå, och sekretess gäller för fotografier, uppgifter om barnens personliga förhållanden samt uppgifter om den avlidnas hälsotillstånd. Den tilltalade ålades även en avgift till brottsofferfonden.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Hovrätten för Västra Sverige har efter överklagande prövat en tingsrättsdom om hot mot tjänsteman. Den tilltalade döms fortsatt för hot mot en ordningsvakt, och hovrätten fastställer skyddstillsynen. Däremot ogillas målsägandens skadeståndsyrkande och den statliga ersättningen till en ersättningsberättigad justeras upp. Åklagaren åtalade den tilltalade för hot mot tjänsteman enligt 17 kap. 1 § fö...
En dom från en svensk tingsrätt har nu meddelats i ett ärende där den tilltalade dömts för hot mot en tjänsteman. Domen gäller en händelse den 3 juli 2024, då den tilltalade enligt åklagarens uppgift riktade hot om våld mot en ordningsvakt vid avvisning av personer från en lokal plats i Göteborg. Under rättegången framkom att den tilltalade uppgett att hen var påverkad av medicinering samt befan...
Dråp i bostad i Kista En man döms till sex års fängelse för dråp efter att ha dödat sin partner med kniv i bostaden i Kista i september 2018. En åklagare hävdade att den tilltalade berövat partnern livet genom att trycka in en kniv i halsen, vilket förorsakade skador på halspulsåder och muskulatur och ledde till förblödning. Händelsen inträffade i köket i ett radhus som tillhörde den tilltala...