Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Friad för krigsförbrytelse – skyddstillsyn för hot och grovt förtal

2024-03-28 | Hovrätten för västra sverige

Brott mot mänskligheten

Den tilltalade överklagade tingsrättens dom som innebar fängelse i tre månader för hot mot tjänsteman, grovt förtal och krigsförbrytelse. Hovrätten ogillade åtalet för krigsförbrytelse men fastställde fällande dom för hot mot tjänsteman och grovt förtal i två fall. Påföljden ändrades till skyddstillsyn med deltagande i Kriminalvårdens programverksamhet och 60 timmars samhällstjänst.

Bakgrund och åtalspunkter

Åklagaren åtalade den tilltalade för tre brottstyper:

  • Hot mot tjänsteman genom underförstått våldshot riktat mot en representant från socialtjänsten i samband med ett omhändertagandeförfarande.
  • Grovt förtal i två fall genom spridning av osanna och allvarliga anklagelser mot socialtjänstens personal på sociala medier.
  • Krigsförbrytelse genom att ha bidragit till förödmjukande behandling av skyddade personer i samband med IS offentliga avrättningar i Raqqa 2014.

Tingsrätten fann gärningarna bevisade, dömde till tre månaders fängelse samt utmätte 25 000 kr i skadestånd och 800 kr i brottsofferfondsavgift. Den tilltalade överklagade domslutet.

Hovrättens prövning

Hovrätten anslöt sig till tingsrättens bedömning att den tilltalade uttalat ett underförstått hot som riktade sig mot en tjänsteman och därigenom dömdes för hot mot tjänsteman. Även grovt förtal i två fall fastställdes.
Avseende krigsförbrytelseprövningen konstaterade hovrätten följande:

  • IS:s offentliga halshuggningar i Raqqa sommaren 2014 utgjorde otvivelaktigt allvarliga kränkningar av skyddade personers värdighet.
  • Det var emellertid inte styrkt att den tilltalade tagit bilderna eller själv deltagit i posering vid kropparna. Hennes publicering av andras bilder på sociala medier med kränkande kommentarer ansågs inte utgöra förödmjukande behandling i den internationella humanitära rättens mening.
    Därmed ogillades åtalet för krigsförbrytelse.

Ny påföljd och villkor

Mot bakgrund av den tilltalades personliga förutsättningar och riskbedömning valde hovrätten skyddstillsyn framför fängelse. Beslutet innebär:

  • Skyddstillsyn med Kriminalvårdens individuella behandlingsprogram (Entré) samt 60 timmars samhällstjänst.
  • Övervakning handläggs av Döld namn.
    Om fängelse hade valts, motsvarar påföljden ungefär två månaders fängelsestraff.

Skadestånd, avgifter och sekretess

Hovrätten fann ingen anledning att ändra tingsrättens skadeståndsbelopp och fastställde ersättningen för den målsägande till totalt 19 931 kr (14 545 kr för arbete, 1 400 kr tidsspillan, 3 986 kr mervärdesskatt). Staten svarar för kostnaden. Den tilltalade ska även betala en avgift på 800 kr till Brottsofferfonden. De sekretessbeslut som tingsrätten meddelade om bilder och adressuppgifter kvarstår.

Faktaruta
Fakta
Värde
Brott
Hot mot tjänsteman; Grovt förtal (2 fall); Krigsförbrytelse (åtalet ogillat)
Överklagat från
Fängelse 3 månader, skadestånd 25 000 kr, brottsofferfondsavgift 800 kr
Hovrättens dom
Skyddstillsyn med Kriminalvårdens program + 60 timmars samhällstjänst
Motsvarande fängelsestraff
Cirka 2 månader fängelse
Skadestånd till målsägande
19 931 kr (arbete 14 545 kr, tidsspillan 1 400 kr, moms 3 986 kr)
Avgift till brottsofferfonden
800 kr
Sekretess
Oförändrat – bilder och personuppgifter enligt OSL 21 kap. §§1, 3 a

Källa: Hovrätten för Döld namn, dom Döld målnr (2024-03-28) och tingsrättens dom Döld målnr.

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

6 juli 2023

En tilltalad har i en svensk dom dömts för ringa narkotikabrott, efter att ha erkänt att ha olovligen innehaft 1.52 gram cannabis. Händelsen inträffade den 6 maj 2021 i Göteborgs stad och domen bygger på en rad bevis, däribland analysresultat, beslagsprotokoll samt uppgifter från ett polisförhör. Den tilltalade har, efter att ha kommit med ett erkännande under förundersökningen, funnit sig döm...

Tilltalad döms för hot och grovt förtal

Brott mot allmän verksamhet m.m.
Ärekränkning
Brott mot mänskligheten
Artikel
29 mars 2023

I en ny dom från en svensk tingsrätt har den tilltalade dömts för att ha riktat allvarliga hot och uttalat nedlåtande kommentarer gentemot en tjänsteman under ett telefonsamtal, samt för att ha publicerat kränkande och falska uppgifter på sociala medier. Domen, som grundar sig på vittnesmål, digital bevisning och skärmdumpar från flera plattformar, visar att den tilltalade vid två separata tillfä...

24 februari 2023

Enligt tingsrättens dom har den svarande försatts i tredskodom efter uteblivet svaromål i en fordringsprocess. Den svarande åläggs att betala ett kapitalbelopp på 48 745 kronor, ränta på delbelopp från olika tidpunkter samt inkasso- och rättegångskostnader. Göteborgs stad Fastighetsnämnden (käranden) ansökte om stämning med krav på ett kapitalbelopp om 48 745 kronor och åberopade bilagda underla...